Τι δείχνει η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις εκλογές

Θετικά είναι τα συναισθήματα που δημιούργησε στην πλειοψηφία των πολιτών το αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μαΐου, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε στις 22-23 Μαΐου η Κάπα Research.

Την ίδια στιγμή, όμως, η έρευνα δίνει και μια εικόνα των τάσεων για τις δεύτερες εκλογές καθώς και για το ενδεχόμενο αναδιάταξης των συσχετισμών, ενώ καταγράφει τους λόγους που οδήγησαν στην επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και τις προσδοκίες των πολιτών από τη δεύτερη κάλπη.

Όσον αφορά τον αντίκτυπο που είχε το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης, την Κυριακή 21 Μαΐου, η πλειοψηφία και συγκεκριμένα το 50% της κοινής γνώμης εκφράζεται θετικά, με το 21% να δηλώνει “ικανοποίηση”, το 15% “ελπίδα” και το 14% “ανακούφιση”.

Αντίθετα, το 44% των πολιτών εκφράζει “ανησυχία” (15%), “θυμό/οργή” (15%) και “λύπη” (14%), ενώ ένα ποσοστό 5% δήλωσε “αδιαφορία” και 1% απάντησε “δεν γνωρίζω/δεν απαντώ”.

Μάλιστα, το 50% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα πράγματα για τη χώρα μετά το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι “σίγουρα καλύτερα” (31%) και “μάλλον καλύτερα” (19%), έναντι ποσοστού 38% που εμφανίζονται απαισιόδοξοι: “σίγουρα χειρότερα” (26%) και “μάλλον χειρότερα” (12%).

ΚΡ3

ΚΡ3© 

Γιατί επικράτησε η ΝΔ – Τι προσδοκούν οι πολίτες από τη δεύτερη κάλπη

ΚΡ4

ΚΡ4© 

Για τις επόμενες εκλογές, που όπως όλα δείχνουν θα διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων απαντά ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να κερδίσει την αυτοδυναμία, με ποσοστό 56%, έναντι μόλις 28% που εκτιμά ότι θα πρέπει να αναγκαστεί να συγκυβερνήσει με κάποιο άλλο κόμμα.

Όσον αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση, οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να υποχωρήσει κι άλλο και να αντικατασταθεί στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το ΠΑΣΟΚ.

ΚΡ5

ΚΡ5© 

Ο δε ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το 46% των ερωτηθέντων, θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού, ενώ μόλις το 33% εκτιμά ότι το κόμμα θα πρέπει να διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο των πολιτών με πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα.

ΚΡ6

ΚΡ6©

Κυβέρνηση ΝΔ και επτακομματική Βουλή δείχνει η πρόθεση ψήφου

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι επίσης και τα στοιχεία για την πρόθεση ψήφου στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Οι ερωτηθέντες στην πρόθεση με αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου απαντούν ότι εάν είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή θα ψήφιζαν σε ποσοστό 41,3% τη Νέα Δημοκρατία, ενώ θα έβγαζαν επτακομματική Βουλή, αφού πέραν από τα κόμματα της πρώτης κάλπης, στις επόμενες εκλογές βλέπουν να περνούν το όριο του 3% τόσο το κόμμα Νίκη όσο και η Πλεύση Ελευθερίας. Ειδικότερα, οι ερωτηθέντες θα ψήφιζαν:

Νέα Δημοκρατία: 41,3%

ΣΥΡΙΖΑ: 19,5%

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 14,4%

ΚΚΕ: 7,2%

Ελληνική Λύση: 4,6%

Πλεύση Ελευθερίας: 3,9%

Νίκη: 3,5%.

ΚΡ7

ΚΡ7© 

Με άλλα λόγια, συγκριτικά με τα αποτελέσματα της 21ης Μαΐου η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται ενισχυμένη κατά 0,5 μονάδες, από το 40,8% στο 41,3%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να χάνει επιπλέον 0,6 μονάδες στο 19,5% από 20,1%.

Ενισχυμένο εμφανίζεται επίσης το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο 14,4% από 11,5% την 21η Μαΐου, ενώ το ΚΚΕ παραμένει σταθερά στο 7,2%. Ελαφρώς υψηλότερα κινείται η Ελληνική Λύση, στο 4,6% από 4,5%.

Τέλος, η Πλεύση Ελευθερίας εξασφαλίζει την είσοδό της στη Βουλή με ποσοστό 3,9%, όπως και το κόμμα Νίκη με 3,5%.

ΚΡ8

ΚΡ8

Η ταυτότητα της έρευνας

ΚΡ1

ΚΡ1© 

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Ξεκίνησε το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας μετά την τελετή Αφής, δείτε βίντεο

Λίγο μετά τις 11:30 ξεκίνησε η επιβλητική τελετή για την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 που θα γίνουν το...

Αυτοκινητόδρομος Ε65: Μπαίνουν και τα τελευταία κομμάτια του παζλ

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Ο ΕΟΦ ανακαλεί παρτίδες εισπνεόμενου διαλύματος

Την ανάκληση παρτίδων του φαρμακευτικού προϊόντος KEPPRA Oral Sol 100mg/ml 150ml bottle + 1 Syringe 3ml, ανακοίνωσε ο ΕΟΦ. Αναλυτικότερα, την ανάκληση των τριών παρτίδων: α) 23Ι08...

Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας: Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία σε μήκος 7 χλμ. στη Θήβα

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Σαν σήμερα 16 Απριλίου

Όσα έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. 1810: Αγγλικές δυνάμεις, με τις οποίες συμπράττουν και 500 Έλληνες και με αρχηγό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη,...