Τι σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Οι επιτελείς του ΥΠΟΙΚ στην παρούσα φάση βάζουν τις τελευταίες πινελιές στο σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 19 Νοεμβρίου και ταυτόχρονα αναμένουν την εικόνα από τα έσοδα του Οκτωβρίου.

Βασική επιδίωξη είναι να συνεχιστούν οι φοροελαφρύνσεις και να στηριχθούν περαιτέρω νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από την ενεργειακή ακρίβεια, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από το δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί. Η ταχύτερη ανάπτυξη της οικονομίας και η πολύ καλή πορεία του τουρισμού και τον Οκτώβριο αποτελούν κλειδιά για τις τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν σε ό,τι αφορά περαιτέρω μέτρα στήριξης.

Ένα από τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών είναι η μετάθεση του χρόνου εξόφλησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχει αυτή η σκέψη, ωστόσο ακόμα δεν έχει κλειδώσει κάτι και οι σχετικές αποφάσεις αναμένονται το επόμενο διάστημα και δεν είναι σίγουρο ότι αυτό θα συμβεί πριν την κατάθεση της εισηγητικής έκθεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού 2022 στη Βουλή.

Ο χρόνος επιστροφής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής είναι θέμα που «καίει» περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που έλαβαν τα φθηνά κρατικά δάνεια συνολικού ύψους 8,3 δισ. ευρώ.

Οι τρεις σκέψεις

Βάσει του αρχικού προγραμματισμού τα «ραβασάκια» της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα αποστέλλονταν από την ΑΑΔΕ μέσα στο Νοέμβριο. Αρχικά θα εκδίδονταν οι υπουργικές αποφάσεις με τις λεπτομέρειες για το «κούρεμα» έως 75% των Επιστρεπτέων Προκαταβολών και εν συνεχεία η ΑΑΔΕ θα προχωρούσε στην εκκαθάρισή τους και θα ανέβαζε στο myAADE τα ειδοποιητήρια με τα ποσά που θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος όσοι ενισχύθηκαν μέσω των επτά κύκλων του προγράμματος.

Πλέον αυτός ο προγραμματισμός είναι υπό εξέταση και πιθανότατα όλες οι ημερομηνίες να παραταθούν κατά τρείς ή κατά έξι μήνες. Ειδικότερα το πρώτο σενάριο προβλέπει την έναρξη της καταβολής των δόσεων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής τον Ιανουάριο του 2022, το δεύτερο σενάριο την έναρξη επιστροφής των ποσών τον Μάρτιο του 2022 και το τρίτο σενάριο, μεταθέτει την έναρξη της εξόφλησης για τον Ιούνιο του 2022.

Σε κάθε περίπτωση οι φορολογούμενοι θα έχουν δύο επιλογές:

α) Εφάπαξ εξόφληση του ποσού με επιπλέον έκπτωση 15%. Δηλαδή ένας επαγγελματίας που θα πρέπει να επιστρέψει στο κράτος 10.000 ευρώ εάν πληρώσει όλο το ποσό μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα καταβάλει 8.500 ευρώ.

β) Εξόφληση του ποσού σε 60 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο κάτω από τη μονάδα. Στο myAADE θα εμφανίζεται η ανάλυση των δόσεων, δηλαδή το ποσό που θα πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα και την ημερομηνία καταβολής.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Προς παράταση το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Την παράταση κατά μια εβδομάδα της ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού μετά την 1η Φεβρουαρίου εξετάζει το υπουργείο Υγείας με αιτία τις δυσλειτουργίες που προκάλεσε...

Σταϊκούρας: Επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου και τον Φεβρουάριο

Την επέκταση των μέτρων για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και αναλύοντας τις πρωτοβουλίες που...

Ποιες ασφαλιστικές υποχρεώσεις παίρνουν παράταση για τον Φεβρουάριο

Μπαράζ μέτρων άμεσης διευκόλυνσης των επιχειρήσεων αποφάσισε η κυβέρνηση, προκειμένου να ελαφρύνει τις επιχειρήσεις, οι οποίες επλήγησαν από τον χιονιά των προηγούμενων ημερών, αλλά...

Αξιολόγηση: Τι συμφώνησαν κυβέρνηση – θεσμοί για πλειστηριασμούς και ΕΝΦΙΑ

Πλειστηριασμοί, οφειλές του δημοσίου, δημοσιονομικά και ΕΝΦΙΑ πρωταγωνίστησαν στις διήμερες διαβουλεύσεις. Σημειώθηκε η πρόοδος σε μία σειρά από δεσμεύσεις όπως επίσης και στο αγκάθι...

404 περιστατικά βίας σε χώρους θρησκευτικής σημασίας 

Βανδαλισμοί, διαρρήξεις, κλοπές, ιεροσυλίες, νεκροσυλίες, ληστείες, τοποθετήσεις εκρηκτικών μηχανισμών και λοιπές βεβηλώσεις, αυτά είναι τα περιστατικά που καταγράφηκαν σε βάρος θρησκευτικών χώρων στην Ελλάδα το...