Τι σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Οι επιτελείς του ΥΠΟΙΚ στην παρούσα φάση βάζουν τις τελευταίες πινελιές στο σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 19 Νοεμβρίου και ταυτόχρονα αναμένουν την εικόνα από τα έσοδα του Οκτωβρίου.

Βασική επιδίωξη είναι να συνεχιστούν οι φοροελαφρύνσεις και να στηριχθούν περαιτέρω νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από την ενεργειακή ακρίβεια, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από το δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί. Η ταχύτερη ανάπτυξη της οικονομίας και η πολύ καλή πορεία του τουρισμού και τον Οκτώβριο αποτελούν κλειδιά για τις τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν σε ό,τι αφορά περαιτέρω μέτρα στήριξης.

Ένα από τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών είναι η μετάθεση του χρόνου εξόφλησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχει αυτή η σκέψη, ωστόσο ακόμα δεν έχει κλειδώσει κάτι και οι σχετικές αποφάσεις αναμένονται το επόμενο διάστημα και δεν είναι σίγουρο ότι αυτό θα συμβεί πριν την κατάθεση της εισηγητικής έκθεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού 2022 στη Βουλή.

Ο χρόνος επιστροφής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής είναι θέμα που «καίει» περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που έλαβαν τα φθηνά κρατικά δάνεια συνολικού ύψους 8,3 δισ. ευρώ.

Οι τρεις σκέψεις

Βάσει του αρχικού προγραμματισμού τα «ραβασάκια» της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα αποστέλλονταν από την ΑΑΔΕ μέσα στο Νοέμβριο. Αρχικά θα εκδίδονταν οι υπουργικές αποφάσεις με τις λεπτομέρειες για το «κούρεμα» έως 75% των Επιστρεπτέων Προκαταβολών και εν συνεχεία η ΑΑΔΕ θα προχωρούσε στην εκκαθάρισή τους και θα ανέβαζε στο myAADE τα ειδοποιητήρια με τα ποσά που θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος όσοι ενισχύθηκαν μέσω των επτά κύκλων του προγράμματος.

Πλέον αυτός ο προγραμματισμός είναι υπό εξέταση και πιθανότατα όλες οι ημερομηνίες να παραταθούν κατά τρείς ή κατά έξι μήνες. Ειδικότερα το πρώτο σενάριο προβλέπει την έναρξη της καταβολής των δόσεων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής τον Ιανουάριο του 2022, το δεύτερο σενάριο την έναρξη επιστροφής των ποσών τον Μάρτιο του 2022 και το τρίτο σενάριο, μεταθέτει την έναρξη της εξόφλησης για τον Ιούνιο του 2022.

Σε κάθε περίπτωση οι φορολογούμενοι θα έχουν δύο επιλογές:

α) Εφάπαξ εξόφληση του ποσού με επιπλέον έκπτωση 15%. Δηλαδή ένας επαγγελματίας που θα πρέπει να επιστρέψει στο κράτος 10.000 ευρώ εάν πληρώσει όλο το ποσό μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα καταβάλει 8.500 ευρώ.

β) Εξόφληση του ποσού σε 60 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο κάτω από τη μονάδα. Στο myAADE θα εμφανίζεται η ανάλυση των δόσεων, δηλαδή το ποσό που θα πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα και την ημερομηνία καταβολής.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

«Απογείωση» του τουρισμού για το 2024 – Τι αγοράζουν οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα

Tα στοιχεία για τον ελληνικό τουρισμό το 2024 είναι ιδιαίτερα θετικά. Οι προκρατήσεις δείχνουν ότι προμηνύεται ένα πολύ «θερμό» καλοκαίρι, με τους εμπόρους να προετοιμάζονται για να...

Εφορία: Πώς μπορούν οι επαγγελματίες να αμφισβητήσουν το τεκμαρτό εισόδημα

Ψηφιακά θα γίνεται η αμφισβήτηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως προβλέπεται σε απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, (Α.1055/2024). Η απόφαση προβλέπει μεταξύ άλλων:  την προθεσμία...

ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες κατάταξης υποψηφίων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Αναρτήθηκαν σήμερα, Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, στον ιστότοπο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) οι οριστικοί πίνακες κατάταξης υποψηφίων που υπέβαλαν αίτηση για την πρόσληψη προσωπικού, με σύμβαση...

Νωρίτερα οι συντάξεις Μαΐου – Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμών ανά Ταμείο

Τις ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων μηνός Μαΐου 2024 έχει γνωστοποιήσει ο e-ΕΦΚΑ. Οι συνταξιούχοι θα πάνε νωρίτερα στο ταμείο, λόγω της εορταστικής περιόδου του Πάσχα. Συγκεκριμένα, οι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον ΑΘΕ από αύριο

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr