Τι σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Οι επιτελείς του ΥΠΟΙΚ στην παρούσα φάση βάζουν τις τελευταίες πινελιές στο σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 19 Νοεμβρίου και ταυτόχρονα αναμένουν την εικόνα από τα έσοδα του Οκτωβρίου.

Βασική επιδίωξη είναι να συνεχιστούν οι φοροελαφρύνσεις και να στηριχθούν περαιτέρω νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από την ενεργειακή ακρίβεια, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από το δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί. Η ταχύτερη ανάπτυξη της οικονομίας και η πολύ καλή πορεία του τουρισμού και τον Οκτώβριο αποτελούν κλειδιά για τις τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν σε ό,τι αφορά περαιτέρω μέτρα στήριξης.

Ένα από τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών είναι η μετάθεση του χρόνου εξόφλησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχει αυτή η σκέψη, ωστόσο ακόμα δεν έχει κλειδώσει κάτι και οι σχετικές αποφάσεις αναμένονται το επόμενο διάστημα και δεν είναι σίγουρο ότι αυτό θα συμβεί πριν την κατάθεση της εισηγητικής έκθεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού 2022 στη Βουλή.

Ο χρόνος επιστροφής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής είναι θέμα που «καίει» περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που έλαβαν τα φθηνά κρατικά δάνεια συνολικού ύψους 8,3 δισ. ευρώ.

Οι τρεις σκέψεις

Βάσει του αρχικού προγραμματισμού τα «ραβασάκια» της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα αποστέλλονταν από την ΑΑΔΕ μέσα στο Νοέμβριο. Αρχικά θα εκδίδονταν οι υπουργικές αποφάσεις με τις λεπτομέρειες για το «κούρεμα» έως 75% των Επιστρεπτέων Προκαταβολών και εν συνεχεία η ΑΑΔΕ θα προχωρούσε στην εκκαθάρισή τους και θα ανέβαζε στο myAADE τα ειδοποιητήρια με τα ποσά που θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος όσοι ενισχύθηκαν μέσω των επτά κύκλων του προγράμματος.

Πλέον αυτός ο προγραμματισμός είναι υπό εξέταση και πιθανότατα όλες οι ημερομηνίες να παραταθούν κατά τρείς ή κατά έξι μήνες. Ειδικότερα το πρώτο σενάριο προβλέπει την έναρξη της καταβολής των δόσεων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής τον Ιανουάριο του 2022, το δεύτερο σενάριο την έναρξη επιστροφής των ποσών τον Μάρτιο του 2022 και το τρίτο σενάριο, μεταθέτει την έναρξη της εξόφλησης για τον Ιούνιο του 2022.

Σε κάθε περίπτωση οι φορολογούμενοι θα έχουν δύο επιλογές:

α) Εφάπαξ εξόφληση του ποσού με επιπλέον έκπτωση 15%. Δηλαδή ένας επαγγελματίας που θα πρέπει να επιστρέψει στο κράτος 10.000 ευρώ εάν πληρώσει όλο το ποσό μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα καταβάλει 8.500 ευρώ.

β) Εξόφληση του ποσού σε 60 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο κάτω από τη μονάδα. Στο myAADE θα εμφανίζεται η ανάλυση των δόσεων, δηλαδή το ποσό που θα πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα και την ημερομηνία καταβολής.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Βράβευση Δημ. Σχολείου Σκάλας Πάτμου σε πανελλήνιο διαγωνισμό ρομποτικής

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Επίδομα θέρμανσης: Πότε θα πληρωθεί η τρίτη δόση

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Θεσσαλονίκη: Σε τροχιά αξιοποίησης τα Λουτρά Θέρμης

Σε τροχιά εκκίνησης τίθεται το πρότζεκτ της αξιοποίησης των Ιαματικών Λουτρών Θέρμης, που, παρά την αναπτυξιακή δυναμική τους, εδώ και δεκατέσσερα χρόνια βρίσκονται εκτός...

ΚΕΔΕ: €30.000 σε δέκα δημοτικές βιβλιοθήκες

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, ανταποκρινόμενη στην καμπάνια της Future Library θα διαθέσει €30.000 για τον εμπλουτισμό των συλλογών 10 μικρών δημοτικών βιβλιοθηκώνΤην Πέμπτη 23...

Στον βυθό το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα

Η ΜΑΔ είναι μια μονάδα μέτρησης χρήματος που εξαλείφει τις διαφορές στα επίπεδα τιμών μεταξύ των χωρών, επιτρέποντας την ουσιαστική σύγκριση μεταξύ τους. Ως...