Τι σημαίνει για τις τράπεζες το αποτέλεσμα των εκλογών

Ηρεμία, σταθερότητα και άρση σημαντικών αβεβαιοτήτων για τις εγχώριες τράπεζες σηματοδοτεί το ισχυρό ποσοστό άνω του 40% που εξασφάλισε η Νέα Δημοκρατία στις κάλπες της Κυριακής, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που διατυπώνουν στο Capital.gr υψηλόβαθμα στελέχη του κλάδου.

Οι ίδιες πηγές παραπέμπουν στα ισχυρά χρηματιστηριακά κέρδη που αποκόμισαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στην πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση τη Δευτέρα, με τον τραπεζικό δείκτη να κλείνει με εντυπωσιακή άνοδο 12,47% στις 991,41 μονάδες.

Τα ισχυρότερα κέρδη (15,3%) κατέγραψε η μετοχή της Εθνικής, δεδομένου του υψηλού ποσοστού άνω του 40% που κατέχει στο μετοχικό της κεφάλαιο το Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ. Ακολουθούν η μετοχή της Alpha Bank (+14,17%), της Πειραιώς (+13,50%) και Eurobank (+8,5%).

Παρότι οριστικό εκλογικό αποτέλεσμα θα κριθεί στις κάλπες της 25ης Ιουνίου, το απροσδόκητο προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος κατά 20 μονάδες από την αξιωματική αντιπολίτευση εμπνέει αισιοδοξία στα υψηλόβαθμα στελέχη του χρηματοπιστωτικού συστήματος με τα οποία συνομίλησε το Capital.gr.

Όπως εκτιμούν, το πρώτο εκλογικό αποτέλεσμα ανοίγει τον δρόμο για αυτοδύναμη κυβέρνηση και ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας πολύ σύντομα μετά τις δεύτερες κάλπες. Αυτό θα έχει, εξηγούν οι ίδιες πηγές, “ισχυρό positive impact” -όχι μόνο στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, αλλά και στο ΑΕΠ, το δημόσιο χρέος και τον ιδιωτικό τομέα.

Ο λόγος είναι ότι κυβέρνηση, τράπεζες και μεγάλες εταιρείες θα αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση με πολύ καλύτερους όρους από τους σημερινούς και τα οφέλη θα διαχυθούν συνολικά στην οικονομία.

Στο ίδιο πνεύμα κινούνται και οι πρώτες αντιδράσεις από οίκους αξιολόγησης και επενδυτικές τράπεζες. “Σε περίπτωση που οι επόμενες εκλογές παρουσιάσουν παρόμοια εικόνα ψήφων, θα μπορούσε να σχηματιστεί μια πολύ εύρωστη κυβέρνηση με πολύ μικρή πιθανότητα αποσταθεροποίησης στην τετραετία”, αναφέρει ο οικονομολόγος και assistant director της Moody’s Analytics, Μιχάλης Γραμματικόπουλος.

Ο Steffen Dyck, ανώτερος αντιπρόεδρος της Moody’s, εκτιμά ότι “με βάση το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα μιας νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που υποδηλώνει τη συνέχιση των δημοσιονομικών και οικονομικών πολιτικών, γεγονός που είναι credit positive”.

Σύμφωνα με την Axia, από την “πολιτική σαφήνεια” -όπως αναφέρει- θα ωφεληθούν περισσότερο οι μετοχές των συστημικών τραπεζών και ιδίως της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίες “θα αντιδράσουν πολύ θετικά στην προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας”.

Διερευνώντας τα ενδεχόμενα των εκλογών, τέλος, το Reuters εκτιμά ότι το ενδεχόμενο για αυτοδύναμη κυβέρνηση σημαίνει μκρότερη μεταβλητότητα από ό,τι αναμενόταν και είναι επίσης πολύ υποστηρικτικό για τα ελληνικά assets μακροπρόθεσμα.

Συγκεκριμένα, σημειώνει ο Alevizos Alevizakos, υψηλόβαθμο στέλεχος της AXIA Ventures Group, “αυτά είναι καλά νέα για τις τράπεζες, καθώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που κατέχει μερίδια στα συστημικά ιδρύματα σχεδιάζει να διαθέσει τις τραπεζικές του μετοχές έως το τέλος του 2025”.
Πηγή: capital

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

ΔΕΗ: Μία επιχειρηματική ιστορία ανάκαμψης

Κέρδη 0,5 δισ. Ευρώ από ζημιές 1,7 δισ, τετραπλάσιες επενδύσεις, δεκαπλάσια ισχύ στις ανανεώσιμες πηγές, μείωση του χρέους και περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του...

Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2024 έχει ήδη ξεκινήσει. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα...

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Το αδιαχώρητο στην Αράχωβα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Στην KAPASTA, πιστεύουμε ότι το καλό φαγητό πρέπει να είναι ταυτόχρονα θρεπτικό και απολαυστικό

Στην KAPASTA είμαστε παθιασμένοι με τη δημιουργία υγιεινών και νόστιμων γευμάτων που είναι ταυτόχρονα βολικά και εύκολα. Τα έτοιμα για μαγείρεμα μείγματά μας παράγονται...

Συνάντηση εργασίας Φάνη Σπανού Carsten Rasmussen στις Βρυξέλλες

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Βοιωτίας Ιωάννης Περγαντάς και ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Χρήστος Μούτσιος, προσκλήθηκαν και...