Την  στήριξη των επιχειρήσεων  ζήτησαν από τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων τα Επιμελητήρια

Ενώπιον του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, οι Προέδροι και οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων της χώρας έθεσαν στο τραπέζι την επόμενη μέρα της ελληνικής επιχειρηματικότητάς και πρότειναν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, μετά την Πανδημία και μέσα στο Νέο Σκληρό Οικονομικό Περιβάλλον που αυτή επέβαλε. Η εν λόγω παρέμβαση των Επιμελητηρίων έλαβε χώρα κατά την διάρκεια της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, στην οποία από το Επιμελητήριο Εύβοιας συμμετείχαν οι εκπρόσωποι του Φορέα στην ΚΕΕΕ, ο κ. Γιάννης Γεροντίτης Πρόεδρος και η κα Παρασκευή Αγιοστρατίτη πρώην Πρόεδρος, καθώς επίσης και ο κ. Γιάννης Σταθόπουλος Β΄ Αντιπρόεδρος του Φορέα.

H συλλογική άποψη της Επιμελητηριακής κοινότητας κατατέθηκε στον Υπουργό, διά του Προέδρου της ΚΕΕΕ, κου Κωνσταντίνου Μίχαλου, ως εξής: «Η ανάκαμψη για την οποία ελπίζουμε ότι έρθει μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 δεν θα έρθει αυτόματα ούτε εύκολα. Πέρα από την ύφεση και τα ελλείμματα, υπάρχουν σοβαρά θέματα ρευστότητας και υπερχρέωσης των επιχειρήσεων. Υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα σε σημαντικούς κλάδους, ενώ σε ένα γενικό πλαίσιο η κατάσταση είναι οριακά τραγική για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέτρα για τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα, αρκούν μόνο για να περιορίσουν το μέγεθος της καταστροφής. Τα Επιμελητήρια πιστεύουν βάσιμα ότι μπορεί με τα κατάλληλα μέτρα, να διασφαλιστεί στις επιχειρήσεις της χώρας ότι θα παραμείνουν ζωντανές την επόμενη μέρα. Εφόσον όμως διασφαλίσει η Πολιτεία τις κατάλληλες προϋποθέσεις, τις οποίες η Επιμελητηριακή Κοινότητα, έχει οριοθετήσει, διατυπώνοντας και συγκεκριμένες προτάσεις, με στόχο την άμεση και αποτελεσματικότερη στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης. Σε αυτό το πλαίσιο διά του Προέδρου της ΚΕΕΕ, τα Επιμελητήρια της χώρας ζήτησαν από την Πολιτεία, πρώτα από όλα.  

  • Το πρόγραμμα που υλοποιείται σήμερα με πόρους του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων με κεφάλαια κίνησης χωρίς επιστροφή, έχει προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ. Οι πόροι αυτοί δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες. Θα πρέπει η Πολιτεία να αναζητήσει πρόσθετα κονδύλια. Να διαθέσει μέσω του προγράμματος πόρους άνω των 2 δισ. Ευρώ.
  • Να διερευνηθεί η δυνατότητα για «κούρεμα» μέρους των χρεών των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, αντί της παράτασης των υποχρεώσεών τους στο μέλλον, όπως ισχύει σήμερα.
  • Να αναλάβουν και οι τράπεζες το ρόλο που τους αναλογεί στη διαχείριση της κρίσης, χωρίς προσκόμματα και εμπόδια στις επιχειρήσεις, κυρίως δε στη συμμετοχή των επιχειρήσεων σε προγράμματα που χρηματοδοτεί το δημόσιο και η Ε.Ε.
  • Να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις και να δοθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τη σταδιακή επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα ΄΄.

Πέραν αυτών που τέθηκαν στον Υπουργό και για τα οποία κατέθεσε την επικρότηση του για την ανάγκη άμεσης εφαρμογής τους, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας, κ. Γιάννης Γεροντίτης με προσωπική του παρέμβαση, ανέδειξε την απόλυτη ανάγκη για την επιπλέον στήριξη των επιχειρήσεων και της πραγματικής αγοράς, μέσω από τη θέσπιση ενός ακατάσχετου λογαριασμού κίνησης.

Επιπλέον ανέδειξε την ανάγκη εξορθολογισμού του νέου πτωχευτικού κώδικα, με την ουσιαστική προστασία της πρώτης κατοικίας, μέσα από τη θέσπιση της δυνατότητας του οφειλέτη (επαγγελματία ή μη) επαναγοράς της πρώτης κατοικίας συνυπολογιζομένων και των καταβληθέντων μισθωμάτων (όπως στις συμβάσεις leasing). Ταυτόχρονα κατέθεσε την ανάγκη ο νέος πτωχευτικός να εξασφαλίζει τη δυνατότητα αποπληρωμής οφειλών μέσα από ευνοϊκότερους όρους.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Μουσικές βραδιές τον Αύγουστο από τον Δήμο Μακρακώμης

Τις πολιτιστικές του εκδηλώσεις για το φετινό καλοκαίρι συνεχίζει με Μουσικές Βραδιές ο Δήμος Μακρακώμης.Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για τον Αύγουστο είναι οι...

ΕΝΦΙΑ: Τι θα αλλάξει το 2022

Περίπου 3,5 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις έχουν υποβληθεί ως τώρα, αλλά στο υπουργείο Οικονομικών δεν αποτολμούν ακόμα να κάνουν εκτιμήσεις για το πόσο θα επηρεαστούν...

Κορυφώθηκε ο πρώτος κύκλος του Φεστιβάλ Δελφών με τη μεγαλειώδη παράσταση «Παλιγγενεσία»

Ο πρώτος κύκλος του Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» 2021 κορυφώθηκε το Σάββατο 24 Ιουλίου, σ’ έναν τόπο βαθιάς συμβολικής σημασίας, στην Ιερά Μονή...

Εξοικονομώ: Νέο πρόγραμμα με επιδότηση έως 75%

Προ των πυλών είναι το νέο «Εξοικονομώ» με επιδότηση έως 75% , όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας που παρουσίασε τους βασικούς άξονες...

ΑΟΝΑ: Αγιασμός και πρώτη προπόνηση τη Δευτέρα 2 Αυγούστου

Ο Αθλητικός Όμιλος Νέας Αρτάκης ( Α.Ο.Ν.Α. ) ενημερώνει ότι καθιερωμένος Αγιασμός και “επίσημη πρώτη” και έναρξη της προετοιμασίας της ποδοσφαιρικής ομάδας του (...