Την  στήριξη των επιχειρήσεων  ζήτησαν από τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων τα Επιμελητήρια

Ενώπιον του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, οι Προέδροι και οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων της χώρας έθεσαν στο τραπέζι την επόμενη μέρα της ελληνικής επιχειρηματικότητάς και πρότειναν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, μετά την Πανδημία και μέσα στο Νέο Σκληρό Οικονομικό Περιβάλλον που αυτή επέβαλε. Η εν λόγω παρέμβαση των Επιμελητηρίων έλαβε χώρα κατά την διάρκεια της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, στην οποία από το Επιμελητήριο Εύβοιας συμμετείχαν οι εκπρόσωποι του Φορέα στην ΚΕΕΕ, ο κ. Γιάννης Γεροντίτης Πρόεδρος και η κα Παρασκευή Αγιοστρατίτη πρώην Πρόεδρος, καθώς επίσης και ο κ. Γιάννης Σταθόπουλος Β΄ Αντιπρόεδρος του Φορέα.

H συλλογική άποψη της Επιμελητηριακής κοινότητας κατατέθηκε στον Υπουργό, διά του Προέδρου της ΚΕΕΕ, κου Κωνσταντίνου Μίχαλου, ως εξής: «Η ανάκαμψη για την οποία ελπίζουμε ότι έρθει μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 δεν θα έρθει αυτόματα ούτε εύκολα. Πέρα από την ύφεση και τα ελλείμματα, υπάρχουν σοβαρά θέματα ρευστότητας και υπερχρέωσης των επιχειρήσεων. Υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα σε σημαντικούς κλάδους, ενώ σε ένα γενικό πλαίσιο η κατάσταση είναι οριακά τραγική για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέτρα για τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα, αρκούν μόνο για να περιορίσουν το μέγεθος της καταστροφής. Τα Επιμελητήρια πιστεύουν βάσιμα ότι μπορεί με τα κατάλληλα μέτρα, να διασφαλιστεί στις επιχειρήσεις της χώρας ότι θα παραμείνουν ζωντανές την επόμενη μέρα. Εφόσον όμως διασφαλίσει η Πολιτεία τις κατάλληλες προϋποθέσεις, τις οποίες η Επιμελητηριακή Κοινότητα, έχει οριοθετήσει, διατυπώνοντας και συγκεκριμένες προτάσεις, με στόχο την άμεση και αποτελεσματικότερη στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης. Σε αυτό το πλαίσιο διά του Προέδρου της ΚΕΕΕ, τα Επιμελητήρια της χώρας ζήτησαν από την Πολιτεία, πρώτα από όλα.  

  • Το πρόγραμμα που υλοποιείται σήμερα με πόρους του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων με κεφάλαια κίνησης χωρίς επιστροφή, έχει προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ. Οι πόροι αυτοί δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες. Θα πρέπει η Πολιτεία να αναζητήσει πρόσθετα κονδύλια. Να διαθέσει μέσω του προγράμματος πόρους άνω των 2 δισ. Ευρώ.
  • Να διερευνηθεί η δυνατότητα για «κούρεμα» μέρους των χρεών των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, αντί της παράτασης των υποχρεώσεών τους στο μέλλον, όπως ισχύει σήμερα.
  • Να αναλάβουν και οι τράπεζες το ρόλο που τους αναλογεί στη διαχείριση της κρίσης, χωρίς προσκόμματα και εμπόδια στις επιχειρήσεις, κυρίως δε στη συμμετοχή των επιχειρήσεων σε προγράμματα που χρηματοδοτεί το δημόσιο και η Ε.Ε.
  • Να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις και να δοθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τη σταδιακή επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα ΄΄.

Πέραν αυτών που τέθηκαν στον Υπουργό και για τα οποία κατέθεσε την επικρότηση του για την ανάγκη άμεσης εφαρμογής τους, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας, κ. Γιάννης Γεροντίτης με προσωπική του παρέμβαση, ανέδειξε την απόλυτη ανάγκη για την επιπλέον στήριξη των επιχειρήσεων και της πραγματικής αγοράς, μέσω από τη θέσπιση ενός ακατάσχετου λογαριασμού κίνησης.

Επιπλέον ανέδειξε την ανάγκη εξορθολογισμού του νέου πτωχευτικού κώδικα, με την ουσιαστική προστασία της πρώτης κατοικίας, μέσα από τη θέσπιση της δυνατότητας του οφειλέτη (επαγγελματία ή μη) επαναγοράς της πρώτης κατοικίας συνυπολογιζομένων και των καταβληθέντων μισθωμάτων (όπως στις συμβάσεις leasing). Ταυτόχρονα κατέθεσε την ανάγκη ο νέος πτωχευτικός να εξασφαλίζει τη δυνατότητα αποπληρωμής οφειλών μέσα από ευνοϊκότερους όρους.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Με τράπεζες και Aegean η άνοδος στο Χρηματιστήριο

Τις δυνατότητες διάσπασης των 810 μονάδων δοκιμάζει αυτήν την ώρα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και εμφανίζει έντονη μεταβλητότητα διατηρεί τα κέρδη του,...

Έκθεση του Μουσείου Μπενάκη για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Έτοιμη είναι η έκθεση με τίτλο «1821 Πριν και Μετά», που είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και διοργανώνεται από...

Έως 16 Μαρτίου οι αιτήσεις για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο6

Έως τις 16 Μαρτίου θα πρέπει να υποβληθούν οι αιτήσεις για την ένταξη των επαγγελματιών και επιχειρήσεων στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο6, όπως προβλέπει η...

Ειδική επιτροπή εξετάζει πώς θα ανοίξουν νωρίτερα καταστήματα κι εστίαση

«Έξυπνα» μέτρα ώστε να αρθούν οι περιορισμοί του lockdown που είναι σε εφαρμογή από τον περασμένο Νοέμβριο και έχουν οδηγήσει τους πολίτες σε απόγνωση...

Στην έκδοση ομολόγου “Tier 2” προχωρά η Alpha Bank

Στην αγορά βγήκε η Alpha Bank για την έκδοση Tier 2 Ομολόγου, μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για το project Galaxy.Η έκδοση,...