Το καλάθι του Αη-Βασίλη: Οι 10 κατηγορίες φθηνών παιχνιδιών και το πλαφόν στο κέρδος

Λούτρινα, επιτραπέζια, κούκλες, παιχνίδια ρόλων – μίμησης (κουζινικά – είδη σπιτιού, σετ ομορφιάς – μόδας, εργαλεία, ιατρικά σετ κ.λπ.), βρεφικά παιχνίδια (κουδουνίστρες, χαλάκια δραστηριοτήτων, παιχνίδια κούνιας κ.ά.), αθλητικά παιχνίδια (μπάλες ποδοσφαίρου, μπάσκετ κ.λπ.), ηλεκτρονικά παιχνίδια, οχήματα – τρένα (αυτοκινητάκια, μηχανές, αεροπλάνα, αυτοκινητόδρομοι), τηλεκατευθυνόμενα και μουσικά παιχνίδια (αρμόνια – πιάνο, κιθάρες, ντραμς κ.ά.) είναι οι δέκα κατηγορίες που έχουν «κλειδώσει» για να «γεμίσουν» το «καλάθι των παιχνιδιών» ή όπως το ονόμασε ο υπουργός Ανάπτυξης, το «καλάθι του Αη-Βασίλη».

Όπως είχε αναφέρει ο ΟΤ, το «καλάθι των παιχνιδιών» θα έχει ορισμένη διάρκεια και συγκεκριμένα από την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022 μέχρι και την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023, ενώ θα υπάρχουν παιχνίδια ανάλογα με το φύλο και την ηλικία των παιδιών.

Ποιοι θα συμμετέχουν

Αν και οι συζητήσεις με τις επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν συνεχίζονται, φαίνεται πως οι… βοηθοί του Αη-Βασίλη θα προέρχονται από διάφορους κλάδους του λιανικού εμπορίου.

Κι αυτό γιατί θα συμμετέχουν τόσο οι μεγάλοι παίκτες του κλάδου των παιχνιδιών, όπως οι αλυσίδες Jumbo, Μουστάκας, Ζαχαριάς, Max Stores, Perfect Toys κ.ά., όσο και οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ που διαθέτουν ήδη παιχνίδια (π.χ. Σκλαβενίτης), αλλά και αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, όπως είναι η Κωτσόβολος, η Πλαίσιο και η Public.

Επιπλέον θα μπορούν να συμμετέχουν και μικρότερα καταστήματα, ακόμη κι αν δεν διαθέτουν όλη τη γκάμα των προτεινόμενων κατηγοριών.

Καλάθι με πλαφόν

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης, στο «καλάθι παιχνιδιών» θα μπει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους,  όπως συμβαίνει και με τα προϊόντα για την αξιοπρεπή διαβίωση.

Συγκεκριμένα, τα προϊόντα που θα συνθέτουν το «καλάθι του Αη-Βασίλη» θα πωλούνται με το περιθώριο κέρδους που είχαν την 1η Δεκεμβρίου 2021, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας, όπως αναφέρει υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.

Η τελική έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού αναμένεται εντός των επομένων ημερών, έτσι ώστε το μέτρο να εφαρμοστεί από την επόμενη Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου.

Στην 6η εβδομάδα το «καλάθι του νοικοκυριού»

Μοσχάρι, γαλοπούλα, τσουρέκια – βασιλόπιτες και σοκολάτες θα είναι οι προσθήκες στο εορταστικό «καλάθι του νοικοκυριού» που θα έχει επίσης ισχύ για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Το «καλάθι του νοικοκυριού» μπαίνει σήμερα Τετάρτη στην έκτη εβδομάδα εφαρμογής του, με τα σούπερ μάρκετ να ανανεώνουν τις λίστες με τα προϊόντα τους, με βάση τις κατηγορίες που είναι έως τώρα διαμορφωμένες.

Στο μεταξύ, σχεδόν ένας στους δύο καταναλωτές (ποσοστό 48%), έχει ψωνίσει λίγα ή περισσότερα προϊόντα από το «καλάθι του νοικοκυριού», έναντι 40% που έδειξε η προηγούμενη έρευνα του ΙΕΛΚΑ κατά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του καλαθιού, σύμφωνα με έρευνα καταναλωτικών τάσεων που πραγματοποίησε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η αξία των αγορών για έναν στους πέντε καταναλωτές είναι πάνω από το 10% της αξίας των συνολικών αγορών τους στο σούπερ μάρκετ, αν και μόνο ο ένας στους τέσσερις καταναλωτές θεωρεί την εν λόγω πρωτοβουλία θετική.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Στην KAPASTA, πιστεύουμε ότι το καλό φαγητό πρέπει να είναι ταυτόχρονα θρεπτικό και απολαυστικό

Στην KAPASTA είμαστε παθιασμένοι με τη δημιουργία υγιεινών και νόστιμων γευμάτων που είναι ταυτόχρονα βολικά και εύκολα. Τα έτοιμα για μαγείρεμα μείγματά μας παράγονται...

Συνάντηση εργασίας Φάνη Σπανού Carsten Rasmussen στις Βρυξέλλες

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Βοιωτίας Ιωάννης Περγαντάς και ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Χρήστος Μούτσιος, προσκλήθηκαν και...

Μ. Βλασταράκης: τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας της Eurobank για το δημογραφικό

Τις πρωτοβουλίες της Eurobank για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ανέπτυξε, επιγραμματικά, ο Γενικός Διευθυντής Marketing και Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου Eurobank Μιχάλης Βλασταράκης, συμμετέχοντας σε...

Η Διοίκηση του ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ αποχαιρετά τον Θύμιο Τσούκαλο

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Στην απεργία 17/4 συμμετέχει η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας: “Με αυτό το κεντρικό σύνθημα και το διεκδικητικό μας πλαίσιο συνεχίζουμε. Το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας αποφάσισε στη συνεδρίασή του...