Το νερό Ιόλη περνά στον έλεγχο του ομογενούς επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη

H αγάπη προς τον τόπο καταγωγής του, τη Λαμία αλλά και το ενδιαφέρον για επενδύσεις στον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων και ποτών βρίσκονται πίσω από την εξαγορά του νερού «Ιόλη», νερό που ανήκε μέχρι τώρα στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία από το σουηδικό fund Sterner Stenhus, του ομογενούς επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη, που έχει γεννηθεί στη Σουηδία και κατάγεται από τη Λαμία, στην οποία μάλιστα έζησε για δύο χρόνια στα τέλη της δεκαετίας του ’80.

Ένα νέο σημαντικό deal, που σηματοδοτεί την έξοδο της πολυεθνικής Heineken, μητρικής εταιρείας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, από την εγχώρια αγορά του εμφιαλωμένου νερού, πρόκειται να ανακοινωθεί επίσημα σήμερα.

Έχουν περάσει ακριβώς 30 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας της πρώτης γραμμής εμφιάλωσης στο Μοσχοχώρι Λαμίας. Τώρα, μετά από τρεις δεκαετίες, η εργοστασιακή μονάδα και το σήμα του νερού ΙΟΛΗ της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας αλλάζει ιδιοκτήτη περνώντας στον έλεγχο του ομογενούς επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη, βασικού μετόχου της ΑΕΕΑΠ Premia Properties.

Ενεργό ρόλο στη συμφωνία εκτός από τη σουηδική Sterner Stenhus του Γεωργιάδη θα έχει και η Premia Properties, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα αποκτήσει την κυριότητα του ακινήτου στο 7ο χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις εμφιάλωσης του φυσικού μεταλλικού νερού Ιόλη.

Το εργοστάσιο περιλαμβάνει μονάδα εμφιάλωσης με δύο γραμμές παραγωγής και αναπτύσσεται σε ιδιόκτητη έκταση περίπου 100 στρεμμάτων.

Όσον αφορά την Premia Properties, η ΑΕΕΑΠ αναμένει άμεση απόδοση της επένδυσης, καθώς θα εισπράττει μίσθωμα από τη διαχειρίστρια της παραγωγικής εγκατάστασης.

Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι η αγορά θα γίνει μέσω της νεοσύστατης εταιρείας «Ιόλη Πηγή Μονοπρόσωπη Εταιρεία» και διακριτικό τίτλο «Ioli Spring», η οποία εκπροσωπεί την εταιρεία Ελληνικά Οινοποιεία.

Η Ιόλη Πηγή με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 150 χιλ. ευρώ και διαχειριστή τον κ. Παναγιώτη Μπαρκονίκο, που κατέχει θέσεις ευθύνης σε διάφορες εταιρείες του ομογενούς επενδυτή (σ.σ. ο Η. Γεωργιάδης τον περσινό Μάιο έριξε «σωσίβιο» στα Οινοποιεία Μπουτάρη), φέρεται να είναι αυτή που θα αναλάβει το operation της παραγωγικής δραστηριότητας της Ιόλης.

Μόλις το 5% των εσόδων από το νερό

Η έξοδος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας από το εμφιαλωμένο νερό κινείται στον άξονα της στρατηγικής της εταιρείας που επικεντρώνεται στο brand loyalty.

Παρότι ο κλάδος του εμφιαλωμένου νερού εμφανίζει την τελευταία πενταετία έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον, παραμένει μια άκρως ανταγωνιστική αγορά με χαμηλή πιστότητα στις μάρκες, καθώς το κριτήριο της τιμής είναι αυτό που κυριαρχεί στην επιλογή των καταναλωτών.

Σημειώνεται ότι η συμμετοχή της δραστηριότητας του νερού στα συνολικά έσοδα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας κινείται κάτω από το επίπεδο του 5%.

Πάντως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, για ένα μεταβατικό διάστημα ενός έτους η Αθηναϊκή Ζυθοποιία θα συνεχίσει να αποθηκεύει και να διακινεί το νερό Ιόλη.

Με δύο εταιρείες εμφιάλωσης νερού

Από την άλλη, το ενδιαφέρον είναι πως μέσα σε διάστημα λίγων μηνών ο Ηλίας Γεωργιάδης θα βρεθεί με δύο μονάδες εμφιάλωσης νερού.

Και αυτό γιατί πριν το νερό Ιόλη είχε προηγηθεί η απόκτηση της ανενεργής εταιρείας Κύμη Εμφιαλωτική στο Χωνευτικό Εύβοιας, η οποία του ήρθε «προίκα» μαζί με την επένδυση στη Μπουτάρης.

Ο Ηρακλής, η πανέμορφη Ιόλη και η εκδίκηση της Δηιάνειρας

Το φυσικό μεταλλικό νερό Ιόλη αναβλύζει στους πρόποδες της οροσειράς Οίτης και εμφιαλώνεται κατευθείαν στην πηγή, χωρίς να υφίσταται κανενός είδους επεξεργασία ή επέμβαση στη σύστασή του.

Το 1993 η Αθηναϊκή Ζυθοποιία αποφάσισε να προχωρήσει στην εμφιάλωσή του, στην τότε νέα μονάδα της Λαμίας, με τη επένδυση να φθάνει το 1,5 δισ. δρχ.

Το 1999 πραγματοποίησε νέες επενδύσεις ύψους 2,3 δισ. δρχ. σε πάγια στοιχεία.

Οι κύριες επενδύσεις αφορούσαν κατά 1,6 δισ. δρχ. την εγκατάσταση δεύτερης εμφιαλωτικής γραμμής και κατά 0,56 δισ. δρχ. την κατασκευή νέων κτιριακών εγκαταστάσεων στο Μοσχοχώρι του Δήμου Λαμιέων, στο Νομό Φθιώτιδας.

Η περιοχή φημίζεται από την αρχαιότητα για τις πηγές και την άριστη ποιότητα των υδάτινων αποθεμάτων της, ενώ η μυθολογία φέρνει εδώ για να σβήσουν τη δίψα τους τον ημίθεο Ηρακλή και την κόρη του Εύρυτου, βασιλιά της Οιχαλίας, την πανέμορφη Ιόλη.

Όταν ο Ηρακλής ερωτεύτηκε την Ιόλη και την πήρε μαζί του στα βουνά της Οίτης, η γυναίκα του Δηιάνειρα, για να τον εκδικηθεί, του χάρισε ένα δηλητηριασμένο χιτώνα και του προκάλεσε τέτοια εγκαύματα που ο Δίας χρειάστηκε να ρίξει τους κεραυνούς του και να φτιάξει µια πηγή µε δροσερό νερό, για να τον ανακουφίσει.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Ακτινίδιο: Το φρούτο που εξαφανίζει την αϋπνία

Ο καλός ύπνος είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας για τη γενική καλή υγεία, καθώς μειώνει τον κίνδυνο διάφορων χρόνιων παθήσεων, διατηρεί υγιή τον εγκέφαλο...

Πέντε «χρήσιμες» ταξιδιωτικές συμβουλές που πρέπει να αποφύγετε

Αλήθεια, πόσες φορές δεν έχετε ακούσει και διαβάσει ταξιδιωτικές συμβουλές του τύπου «μην κάνεις αυτό» ή «κάνε οπωσδήποτε εκείνο» πριν από ένα ταξίδι σας; Οι συμβουλές είναι...

Ψάλτης (Alpha Bank): Αν όχι τώρα η αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, πότε;

Την ανάγκη να διαμορφωθεί μία νέα επιχειρηματική κουλτούρα που θα δίνει ώθηση στην καινοτομία και την εξωστρέφεια, ώστε η Ελλάδα να επιτύχει αλλαγή του παραγωγικού της μοντέλου...

Σαν σήμερα: Ο Τσίπρας φιγουράρει στο περιοδικό TIME με τις 100 προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Ποιοι και πότε «χάνουν» το ΑΦΜ τους

Την επέκταση της αναστολής του ΑΦΜ αλλά και την παροχή εγγύησης 1.000.000 ευρώ σε περίπτωση ανάκτησης του και σε όσους διαπράττουν λαθρεμπορία ή νοθεία προϊόντων που...