Tο “Project Tomorrow” οδηγεί την Alpha Bank στην κορυφή του τραπεζικού συστήματος

Την ισχυρή του πεποίθηση ότι το «Project Tomorrow» θα φέρει άμεσα την Alpha Bank στην κορυφή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, εξέφρασε με μήνυμά του προς όλους τους εργαζομένους του Ομίλου Alpha Bank, o διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, Βασίλης Ψάλτης, με αφορμή την ανακοίνωση του νέου στρατηγικού σχεδίου.

Αναφερόμενος στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους έως 800 εκατ. ευρώ, ο κ. Ψάλτης επεσήμανε ότι «αποτελεί την πρώτη αναπτυξιακή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008» και συνιστά αποφασιστικό βήμα για την ανάπτυξη της Τράπεζας και την επαναβεβαίωση της ηγετικής της θέσης στην πορεία αλλαγής της ελληνικής οικονομίας.

«Πρόκειται για μία απόφαση που εδράζεται στην ενδελεχή ανάλυση του οικονομικού περιβάλλοντος, αλλά και στην κατανόηση της δυναμικής που καταγράφεται στην ελληνική κοινωνία και στον επιχειρηματικό κόσμο για αλλαγή του οικονομικού υποδείγματος της χώρας και επιστροφή σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης» σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «αργά ή γρήγορα, το σύνολο των τραπεζών θα κληθεί να τοποθετηθεί, όχι με όρους παρελθόντος, αλλά συμβάλλοντας στην προσπάθεια αναστροφής του επενδυτικού κενού, που αποτελεί την πιο δυσμενή κληρονομιά της δεκαετίας της κρίσης. Επιλέγουμε να το πράξουμε πρώτοι, από θέση ισχύος».

«Είμαι περήφανος που η Τράπεζά μας αρνείται να συμβιβαστεί και να αποδώσει λιγότερο από τις δυνατότητές της»
Επίσης, στο μήνυμά του προς το προσωπικό, o κ. Ψάλτης αναφέρεται και στις κατακτήσεις των τελευταίων δύο ετών, που επέτρεψαν στην Alpha Bank να απαλλαγεί από τα «βαρίδια της πολυετούς κρίσης».

«Με την ολοκλήρωση του Project Galaxy και των επιπλέον συναλλαγών 8,1 δισ. ευρώ που σχεδιάζονται, έχουμε δρομολογήσει την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού μας, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά υπάρχοντα κεφάλαια, ώστε να φθάσουμε σε δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων 2% το 2024. Ταυτοχρόνως, εκσυγχρονίζουμε τον οργανισμό μας σε επίπεδο τεχνολογίας και δομών, ενώ εμπλουτίζουμε το στελεχιακό μας δυναμικό, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις», σημειώνει ο κ. Ψάλτης και συνεχίζει:

«Βεβαίως, υπήρχε η επιλογή να επικεντρωθούμε αποκλειστικά στη διαχείριση του σήμερα, “ ικανοποιημένοι” από την αντιμετώπιση της κληρονομιάς του παρελθόντος και επιδιώκοντας κάποιες ακόμη “ μικρές νίκες”. Όμως, έχοντας κλείσει, με ίδιες δυνάμεις, τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν, προτιμήσαμε μέσω της Αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου, να κινηθούμε με αποφασιστικότητα προς το Αύριο που έχουμε ήδη σχεδιάσει».

Ο κ. Ψάλτης στο μήνυμά του ανέδειξε και τα αναμενόμενα οφέλη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου για την περίοδο 2021-2024 που είναι, η Alpha Bank να αξιοποιήσει το προβάδισμα της πρώτης κίνησης, εδραιώνοντας θέση σηματωρού στις επιχειρηματικές επενδύσεις που θα κινητοποιηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και να βελτιώσει την κερδοφορία της, επιτυγχάνοντας Απόδοση Ιδίων Κεφαλαίων 10%. Επίσης, να ενισχύσει τις πηγές εσόδων της με στρατηγικές κινήσεις, όπως η συνεργασία με την Generali και η επανατοποθέτηση των διεθνών της δραστηριοτήτων.

«Με την άντληση των νέων αναπτυξιακών κεφαλαίων επιβεβαιώνουμε πως δεν αρκούμαστε σε μικρά βήματα, αλλά επιλέγουμε το άλμα προς το αύριο, προς όφελος των πελατών μας, της οικονομίας και, φυσικά, των μετόχων και του προσωπικού μας», επεσήμανε ο κ. Ψάλτης.
Δεν παρέλειψε δε, να ευχαριστήσει όλους τους εργαζομένους για την αφοσίωση και τον υψηλό επαγγελματισμό που επέδειξαν κατά τα προηγούμενα δύο χρόνια, που αποτέλεσαν «μία επίπονη και απαιτητική προσπάθεια αντιμετώπισης της κληρονομιάς της κρίσης, αλλά και στήριξης των πελατών μας έναντι των συνεπειών της πανδημίας, όπου ακόμα και στις πιο σκοτεινές ημέρες της πετύχαμε εμβληματικούς στόχους».

«Είμαι περήφανος που η Τράπεζά μας αρνείται να συμβιβαστεί και να αποδώσει λιγότερο από τις δυνατότητές της. Η Alpha Bank υπήρξε διαχρονικά πρωτεργάτης στον εκσυγχρονισμό του τραπεζικού συστήματος της πατρίδας μας. Σήμερα, αναλαμβάνει και πάλι την πρωτοβουλία να ηγηθεί των εξελίξεων, ανταποκρινόμενη στην ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας και των επιχειρήσεων για βιώσιμη ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Ψάλτης κλείνοντας το μήνυμά του.

 Ψήφος εμπιστοσύνης από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης για το νέο στρατηγικό σχέδιο και την ΑΜΚ 

Με θετικά σχόλια υποδέχονται οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης το νέο στρατηγικό σχέδιο “Project Tomorrow” της Alpha Bank και την ανακοίνωσή της για την πρώτη αναπτυξιακή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008.

Συγκεκριμένα, η Wood στην ανάλυσή της, θέτει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Alpha Bank στα 1,50 ευρώ με υψηλά περιθώρια ανόδου, διακρίνοντας περισσότερα έσοδα από την επέκταση του δανειακού χαρτοφυλακίου και μεγαλύτερη πτώση στο κόστος. Επίσης, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, ο στόχος για την κερδοφορία είναι στο 10%, 2 μονάδες πάνω από το 8% που περίμενε μέχρι τώρα ο οίκος. Παράλληλα, η ανάλυση της Wood επικεντρώνεται στα παρακάτω σημεία:

-Σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) που θα μειωθούν στα 2,9 δισ. ευρώ το 2022 από 11,4 δισ. ευρώ το 2020 προσαρμοσμένα για τη Συναλλαγή Galaxy. Ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων θα μειωθεί δραστικά στο 7% το 2022 και περαιτέρω στο 2% μέχρι το 2024. Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης προκύπτει από 8,1 δισ. ευρώ συναλλαγών με τον αντίκτυπο στα ίδια κεφάλαια στο 1,1 δισ. ευρώ.

-Εκμεταλλευόμενη την ανάπτυξη της χώρας και τα χρηματοδοτικά προγράμματα (RRF), η Alpha Bank περιμένει αύξηση των επιχειρηματικών δανείων στην χώρα ύψους 33 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2026 και 24 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2024. Με μερίδιο αγοράς 25% η
Alpha Bank θα έχει περίπου 5 δισ. ευρώ καθαρή αύξηση στα επιχειρηματικά της δάνεια εντός της τετραετίας. Επιπροσθέτως, η Τράπεζα αναμένει 1,7 δισ. ευρώ από ναυτιλιακά δάνεια, 1,3 δισ. ευρώ από ιδιώτες και 2,1 δισ. ευρώ από τη Ρουμανία. Το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων θα αυξάνεται με μέσω ετήσιο ρυθμό 10%.
Η αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου θα φέρει αύξηση 300 εκατ. ευρώ στα έσοδα από τόκους. Έτσι, η Τράπεζα θα αντισταθμίσει τα «χαμένα» έσοδα από τις συναλλαγές προβληματικών δανείων. Τα συνολικά έσοδα θα ενισχυθούν περαιτέρω από την αύξηση των προμηθειών, από τα  335 εκατ. ευρώ στα  465 εκατ. ευρώ και μείωση του κόστους. Η Διοίκηση της Τράπεζας στοχεύει να αυξήσει τα κέρδη προ προβλέψεων στα επίπεδα των 1,1 δισ. ευρώ το 2024.

-Ο στόχος για τα κέρδη φτάνει στα 520 εκατ. ευρώ για το 2023 και πάνω από 600 εκατ. ευρώ για το 2024 με την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων να φτάνει στο 10%. Εκτός από την αύξηση στα κέρδη προ προβλέψεων, η κερδοφορία θα ενισχυθεί και από τη σταδιακή μείωση των προβλέψεων, με το κόστος κινδύνου στις 60 μονάδες βάσης το 2024.

-Τα συνολικά κεφάλαια της Τράπεζας βρίσκονται στο 16,9% προσαρμοσμένα για τη Συναλλαγή Galaxy. Μετά τη μείωση των ΜΕΑ, ο δείκτης συνολικών κεφαλαίων θα είναι στα ίδια επίπεδα λόγω των εσωτερικών δράσεων αύξησης των κεφαλαίων (σύνθετη τιτλοποίηση, πώληση merchant acquiring, πώληση Αλβανίας και Λονδίνου, joint venture στη διαχείριση ακινήτων). Μέχρι και το 2023 το επίπεδο κεφαλαίων θα είναι κοντά στο 17%, καθώς οι 250μ.β. από την αύξηση κεφαλαίου θα απορροφηθούν από την αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου, ενώ η οργανική κερδοφορία θα αντισταθμίσει την επίπτωση από τις μεταβατικές εποπτικές διατάξεις.

Το 2024 τα συνολικά κεφάλαια αυξάνονται στο 18.3% λόγω της υψηλής κερδοφορίας με τα βασικά κεφάλαια CET1 στο 15.6%.

-Τα ίδια κεφάλαια μετά τη μείωση των ΜΕΑ και πριν την ΑΜΚ θα βρεθούν στα 4,6 δισ. ευρώ  ή 5,4 δισ. ευρώ μετά την ΑΜΚ, με την Τράπεζα να προβλέπει αύξηση στα 6,7 δισ. ευρώ μέχρι το 2024.

KBW: Μεγάλο βήμα μπροστά για την εξυγίανση του ισολογισμού δάνεια και την κερδοφορία της Alpha Bank 

Παράλληλα και οι αναλυτές της KBW υποδέχονται με θετικά σχόλια την επερχόμενη ΑΜΚ της Alpha Bank και το “Project Tomorrow”. Όπως σημειώνουν στην έκθεσή τους, η ΑΜΚ υποστηρίζει την αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου και την ενίσχυση της κερδοφορίας, ενώ διαβλέπουν τρεις βασικούς πυλώνες στο νέο στρατηγικό σχέδιο:

1) Μονοψήφιο δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων κοντά στο 5% μέχρι το 2022 μέσω εκκαθάρισης ΜΕΑ ύψους 8,1 δισ. ευρώ και σε μικρότερο βαθμό μέσω οργανικής μείωσης.

2) Διψήφια κερδοφορία μέχρι το 2024 μέσω υψηλότερων προμηθειών, χαμηλότερου κόστους και μείωσης των προβλέψεων, με τα κέρδη να φτάνουν στα επίπεδα των 0,6 δισ. ευρώ (ή 10% RoTBV) μέχρι το 2024.

3) Βασικό δείκτη κεφαλαίων 14.1% μέχρι το 2023, πλήρως προσαρμοσμένο με τις μεταβατικές εποπτικές διατάξεις. Το αρνητικό αντίκτυπο από την εκκαθάριση των ΜΕΑ αντισταθμίζεται από την οργανική μείωση των ΜΕΑ και εσωτερικές δράσεις ενίσχυσης κεφαλαίων. Η κεφαλαιακή επάρκεια υποστηρίζεται από τη βελτιωμένη οργανική κερδοφορία, ως αποτέλεσμα της σημαντικής αύξησης των χορηγήσεων.

Τέλος, η KBW σημειώνει ότι το νέο στρατηγικό σχέδιο κάνει την Alpha Bank ελκυστική για τους επενδυτές.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Ακτινίδιο: Το φρούτο που εξαφανίζει την αϋπνία

Ο καλός ύπνος είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας για τη γενική καλή υγεία, καθώς μειώνει τον κίνδυνο διάφορων χρόνιων παθήσεων, διατηρεί υγιή τον εγκέφαλο...

Πέντε «χρήσιμες» ταξιδιωτικές συμβουλές που πρέπει να αποφύγετε

Αλήθεια, πόσες φορές δεν έχετε ακούσει και διαβάσει ταξιδιωτικές συμβουλές του τύπου «μην κάνεις αυτό» ή «κάνε οπωσδήποτε εκείνο» πριν από ένα ταξίδι σας; Οι συμβουλές είναι...

Ψάλτης (Alpha Bank): Αν όχι τώρα η αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, πότε;

Την ανάγκη να διαμορφωθεί μία νέα επιχειρηματική κουλτούρα που θα δίνει ώθηση στην καινοτομία και την εξωστρέφεια, ώστε η Ελλάδα να επιτύχει αλλαγή του παραγωγικού της μοντέλου...

Σαν σήμερα: Ο Τσίπρας φιγουράρει στο περιοδικό TIME με τις 100 προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Ποιοι και πότε «χάνουν» το ΑΦΜ τους

Την επέκταση της αναστολής του ΑΦΜ αλλά και την παροχή εγγύησης 1.000.000 ευρώ σε περίπτωση ανάκτησης του και σε όσους διαπράττουν λαθρεμπορία ή νοθεία προϊόντων που...