Το βιβλίο «Μυστήριο από την Πεντέλη στον Παρθενώνα» είναι ένα παιχνίδι εξερεύνησης και μυστηρίου

Στόχος του είναι να ανακαλύψουν τα παιδιά μέσα από την περιπέτεια, στοιχεία για τον Παρθενώνα, τα αρχαία λατομεία στην Πεντέλη και την «οδό λιθαγωγίας».

Το βιβλίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ύλη της ιστορίας της Δ΄ Δημοτικού και μπορεί να αποτελέσει πρόσθετο υλικό και παράλληλη πρόταση μελέτης στο πλαίσιο του μαθήματος της ιστορίας και του εργαστηρίου δεξιοτήτων.

Η δυνατότητα σύνδεσης της περιπέτειας με τη θεατρική αγωγή προσφέρει επιπλέον αξιοποίηση του βιβλίου από τον εκπαιδευτικό, στο πλαίσιο της διαθεματικής προσέγγισης.

Παράλληλα το βιβλίο μπορεί χρησιμοποιηθεί ως έντυπο – οδηγός σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα σχολεία.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ακολουθώντας τη θεωρία της ανακάλυψης και της βιωματικής μάθησης χρησιμοποιεί τις κατάλληλες τεχνικές, όπως την καλλιτεχνική δημιουργία και το θεατρικό δρώμενο που ενισχύουν τη δημιουργική φαντασία, την κριτική σκέψη και τη συνεργασία. Αυτόν τον σκοπό εξάλλου έχουν και τα διαφορετικά παιχνίδια μέσα στο βιβλίο, με τα οποία τα παιδιά θα αυτενεργήσουν, θα συμμετέχουν ενεργά και θα διασκεδάσουν.

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, 7:00 μ.μ.
Mουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, Αγίας Φιλοθέης 17, Πλάκα

Πώς κτίστηκε ο Παρθενώνας;
Από ποια μέρη περνούσε η περίφημη «οδός λιθαγωγίας»;
Πώς ήταν τότε το Χαλάνδρι, οι Αμπελόκηποι και το κέντρο της Αθήνας;

Τα εγκαίνια του Παρθενώνα πλησιάζουν, αλλά πολλά απρόοπτα συμβαίνουν. Οι λατόμοι στην Πεντέλη χάνουν τα εργαλεία τους. Η άμαξα με τα κομμάτια μάρμαρου εξαφανίζεται. Ο αρχιτέκτονας Καλλικράτης δεν μπορεί να μοιραστεί το μυστικό του με τον Ικτίνο. Στο σημείο αυτό, ο Ορέστης, η Νεφέλη και ο Άριστος αναλαμβάνουν δράση! Θα καταφέρουν άραγε να λύσουν το μυστήριο; Μέσα από μία αστυνομική περιπέτεια ο μικροί αναγνώστες ανακαλύπτουν στοιχεία για τον Παρθενώνα, τα αρχαία λατομεία στην Πεντέλη, το ταξίδι των μαρμάρων προς την Ακρόπολη αλλά και τις δυσκολίες ενός τέτοιου έργου κατά την αρχαιότητα.

Ας συζητήσουμε με ποιον τρόπο μπορούμε να κάνουμε πιο ευχάριστο το μάθημα της Ιστορίας, για τους μικρούς μαθητές μας.

Για το βιβλίο και την αξιοποίησή του στην τάξη θα μας μιλήσουν [με αλφαβητική σειρά] οι:

Ζαχαρούλα Καραβά, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού έργου, Συγγραφέας

Καλλιόπη Κύρδη, Υπ. Πολιτιστικών Θεμάτων στην Α΄ Δ/νση Πρωτ/θμιας Εκπαίδευσης Αθηνών

Κώστας Στοφόρος, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

Ειρήνη Πιπερίδου, Εκπαιδευτικός, Υπ/ντρια 22ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών και η συγγραφέας Μαρία Μουγνάι, Αρχαιολόγος

Συντονίζει η εκδότρια Μαρία Κοκκίνου.

Η Ζαχαρούλα Καραβά είναι απόφοιτος του Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος του ιδίου Πανεπιστημίου με θέμα: “Τα Ελληνικά κωνσταντινουπολίτικα περιοδικά για παιδιά και νέους της πρώτης εικοσαετίας του εικοστού αιώνα”. Επίσης, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στις Επιστήμες της Αγωγής-Εκπαιδευτική Ηγεσία και Διοίκηση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Σήμερα υπηρετεί ως Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Διετέλεσε συνεργάτης σε καινοτόμα ερευνητικά, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, του Υπουργείου Παιδείας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, που στόχο είχαν την προαγωγή της επιστημονικής και εκπαιδευτικής έρευνας, καθώς και την προώθηση της φιλαναγνωσίας. Ως εισηγήτρια συμμετείχε σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και εκπροσώπησε το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ/Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου στη Σεούλ της Νότιας Κορέας. Έχει παρακολουθήσει μεγάλο αριθμό ελληνικών και διεθνών συνεδρίων, επιμορφωτικών προγραμμάτων, ημερίδων και βιωματικών εργαστηρίων και παράλληλα έχει διετελέσει επιμορφώτρια σε προγράμματα κρατικών φορέων. Συμμετέχει σε οργανωτικές επιτροπές πολιτιστικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων κρατικών φορέων, καθώς και σε επιτροπές αξιολόγησης Λογοτεχνικών Διαγωνισμών τους. Είναι μέλος των Δ.Σ. του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. (Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού) του Δήμου Ν. Ιωνίας Αττικής, της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, και του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, με συμμετοχή σε επιτροπές (Πρόεδρος της Επιτροπής Μαθητικού Εντύπου της Γ.Λ.Σ. από το 2008 κ.ά.) και σε πολιτιστικές εκδηλώσεις τους (Υπεύθυνη Συνεδρίων της Γ.Λ.Σ. κ.ά).

Η Καλλιόπη Κύρδη είναι εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Σπούδασε νομικά και παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 2007 είναι υπεύθυνη πολιτιστικών θεμάτων στην Α΄ Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών. Υπήρξε μέλος των συγγραφικών ομάδων του βιβλίου γλώσσας της Α΄ τάξης του δημοτικού και των βιβλίων για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα μειονοτικά σχολεία της Θράκης. Συμμετείχε σε ομάδες σχεδιασμού προγραμμάτων με διαπολιτισμικό χαρακτήρα. Από το 1979 ασχολείται με την εκπαίδευση στα μουσεία και την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού. Έχει συνεργαστεί με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠ.ΠΟ, το Μουσείο Νεώτερης Κεραμεικής, το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Παιδικό Μουσείο, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και άλλους φορείς. Ως επιμορφώτρια έχει εισηγηθεί θέματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, πρώτης γραφής και ανάγνωσης, παραγωγής λόγου στο σχολείο, οικογενειακού γραμματισμού, σχεδιασμού πολιτιστικών δραστηριοτήτων και διαδρομών, εκπαίδευσης στα μουσεία, φιλαναγνωσίας, δημιουργικής γραφής με παιδιά. Έχει γράψει βιβλία για παιδιά και έχει δημοσιεύσει άρθρα γύρω από τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα.

Η Ειρήνη Πιπερίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Δράμα. Είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Είναι κάτοχος δυο μεταπτυχιακών διπλωμάτων, στην Ηλεκτρονική Μάθηση και στην Εκπαίδευση Ενηλίκων. Από το 2018 κατέχει τη θέση της Υποδιευθύντριας στο 22ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας. Κατά της διάρκεια της πανδημίας Covid-19 συμμετείχε στο πρωτοπόρο εγχείρημα της εκπαιδευτικής τηλεόρασης. Έχει συμμετοχή σε πληθώρα εκπαιδευτικών προγραμμάτων όπως Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας, e-Twinning, Erasmus+ (KA2) καθώς και σε εκπαιδευτικά συνέδρια ως εισηγήτρια. Στις αρχές του 2023 θα κυκλοφορήσει το βιβλίο της «Μια βαλίτσα γραμματάκια τριγυρνά σε ποιηματάκια» για την Α΄ Δημοτικού από τις εκδόσεις Πρώτη Ύλη.

Ο Κώστας Στοφόρος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών στην τηλεόραση και τώρα συνεργάζεται με το Μουσείο Σχολικής και Εκπαίδευσης ενώ γράφει στο διαδίκτυο, σε εφημερίδες και περιοδικά κυρίως για θέματα βιβλίου και πολιτισμού. Έχει γράψει παραμύθια, βιβλία για ενηλίκους και μια σειρά βιβλίων για γονείς. Τα τελευταία χρόνια γράφει αστυνομικές ιστορίες για παιδιά και εφήβους. Παράλληλα συμμετέχει ως σεναριογράφος/ παρουσιαστής σε μια σειρά ντοκιμαντέρ κυρίως για ιστορικά θέματα. Το 2018 τιμήθηκε με το Πανδωδεκανησιακό Βραβείο «Δημοσθένης Χαβιαράς» για το βιβλίο «Ο Κώδικας της Λέρου». Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ), του Ελληνικού Τμήματος ΙΒΒΥ – Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, της Πανελλήνιας ένωσης Λογοτεχνών και της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (Ε.Λ.Σ.Α.Λ.). https://paramithokouzina.blogspot.com/ .

Η Μαρία Μουγνάι είναι αρχαιολόγος, με σπουδές στην Ιστορία και Αρχαιολογία, στην Εκπαίδευση και στη Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων. Εκπόνησε μεταξύ άλλων μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία με θέμα την ανάδειξη και διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στην Πεντέλη Αττικής, μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και των Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών. Εργάστηκε ως αρχαιολόγος σε ανασκαφές στην Αθήνα, στο Φάληρο, στον Μαραθώνα και σε άλλες περιοχές. Σε συνεργασία με σχολεία και με το Υπουργείο Πολιτισμού σχεδίασε και οργάνωσε εκπαιδευτικά προγράμματα σε μουσεία, όπως στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα και έγραψε παιδικά βιβλία στο πλαίσιο προγραμμάτων. Ε-mail: [email protected]

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Αττική: Ξεκίνησαν διαδικασίες για τις πρότυπες λαϊκές αγορές

Στην λαϊκή αγορά του Αγ. Αντωνίου στο Περιστέρι, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με τον αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Εσωτερικής...

NBA: Ο Λούκα Ντόντσιτς κατηγόρησε ως «πληρωμένους» τους διαιτητές

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Αλθέα: Μια παραλία όνειρο με κρυστάλλινα νερά

Πεντακάθαρα και κρυστάλλινα νερά, βότσαλο, μαγευτική θέα και ηρεμία…. Που βρίσκονται όλα αυτά; Στην Αττική, περίπου 45 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας. Αν...

Ηλιούπολη: Το δωματιάκι «κολαστήριο» και τα «πιτζάμα-πάρτι»

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στη δημοσιότητα για τον προπονητή Τάε Κβον Ντο στην Ηλιούπολη, ο οποίος φέρεται να ασελγούσε σε τουλάχιστον πέντε μαθήτριές του, όταν εκείνες ήταν ανήλικες. Ο προπονητής Τάε...

H Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σπάει το φράγμα των 5 δισεκατομμυρίων

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr