Τρεις δεκαετίες σεβασμού στο περιβάλλον-Πάρκο Αναψυχής Παύλιανης (φωτορεπορτάζ)

Απαράμιλλου φυσικού κάλους είναι το Πάρκο Αναψυχής Παύλιανης σε υψόμετρο 1.040 μέτρα στο βουνό της Οίτης στη Φθιώτιδα. Αποτελεί τόπο επισκέψεων όλες τις εποχές του χρόνου (απόσταση περίπου μία ώρα από τη Λαμία και 2,5 ώρες από την Αθήνα).

Με τον ποταμό Ασωπό να το διαπερνάει, το Πάρκο Αναψυχής Παύλιανης προσφέρει μοναδικά τοπία στους επισκέπτες.
Το ενδιαφέρον δεν είναι μόνο φυσιολατρικό – ψυχαγωγικό για όσους/ες επιλέξουν να το επισκεφτούν.

Η δημιουργία του δείχνει ταυτόχρονα δύο πράγματα, από τη μία το σεβασμό του ανθρώπου στη φύση και από την άλλη ακριβώς με επίκεντρο αυτή την αντίληψη, την αξιοποίησή της χωρίς να την «πληγώσουμε».

Η αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, ώστε να διαμορφωθεί το Πάρκο Αναψυχής, προέκυψε από την ανάγκη να κρατηθούν (ή και να επιστρέψουν όσοι είχαν φύγει) στο χωριό όσοι/ες αναγκάστηκαν να φύγουν για εργασιακούς λόγους.
Το αποτέλεσμα δικαίωσε την προσπάθεια καθώς η λειτουργία του Πάρκου που οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής διαμόρφωσαν, ενίσχυσε τη δυνατότητα του χωριού να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας και πόρους για να ζήσει, χωρίς να μαραζώσει όπως δυστυχώς συμβαίνει σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας μας. Ξεπέρασε τα 30 χρόνια ζωής το εγχείρημα με το Πάρκο και άρα αποτελεί ασφαλές συμπέρασμα στο πέρασμα τόσων χρόνων.

Οι παρεμβάσεις – πάντα φιλικές στο περιβάλλον, εντός του Πάρκου, έχουν έντονη την αίσθηση του χιούμορ με τις σχετικές πινακίδες και ζωγραφιές να το επιβεβαιώνουν.

Οι διαδρομές μέσα στο Πάρκο προσφέρουν την απόλαυση μικρών καταρρακτών, λιμνών, σημείων ξεκούρασης, παιχνιδιού και αποζημιώνουν τους επισκέπτες.
Χρειάζεται βέβαια προσοχή γιατί είναι διαδρομές χωμάτινες, οπότε πέτρες, ρίζες δένδρων, λάσπες όταν έχει βρέξει, μπορεί να «τιμωρήσουν» την ανεμελιά και την απροσεξία.

Το κορυφαίο σημείο του Πάρκου είναι ο σιδερένιος «Θρόνος του Δία», που προσφέρει πανοραμική θέα προς τον Μαλιακό Κόλπο. Χρειάστηκαν 800 ώρες εθελοντικής εργασίας και 550 κιλά σιδήρου και ελασμάτων για να κατασκευαστεί. Με την ευκαιρία να τονίσουμε ότι όλο το Πάρκο είναι αποτέλεσμα συλλογικής και εθελοντικής εργασίας των κατοίκων της περιοχής.

Και όμως εκεί που το φυσικό περιβάλλον στις μέρες μας προσφέρει στιγμές γαλήνης, πολλά χρόνια πριν στις 4 Ιουνίου 1943 έγινε η πολύ σημαντική μάχη της Παύλιανης με την αναμέτρηση των μαχητών του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ του Συγκροτήματος Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Ρούμελης), σε συνεργασία με τους κατοίκους του χωριού, που έχοντας αντίπαλους χιλιάδες Ιταλών στρατιωτών οι οποίοι επιχειρούσαν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, πέτυχαν μεγάλη νίκη.

‘Oσες φωτογραφίες και επιγραφές και αν δημοσιευτούν στα ΜΜΕ, καμία δεν μπορεί ούτε στο ελάχιστο να αποτυπώσει τη φυσική ομορφιά του Πάρκου Αναψυχής Παύλιανης, οπότε η πρόταση είναι να το επισκεφτείτε με την πρώτη ευκαιρία, είτε με οργανωμένη εκδρομή με γκρουπ, είτε με δικά σας μέσα μεταφοράς. Η είσοδος στο πάρκο είναι ελεύθερη στα μείον ότι δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις WC εντός του Πάρκου, αλλά στο χωριό, στα συν η ύπαρξη καντίνας για να προμηθευτείτε νερό και κάποιο ελαφρό σνακ για την πεζοπορία, ή μετά να καθίσετε να ξεκουραστείτε και να πιείτε τον καφέ σας.

Πηγή: EΡTNEWS / Αφιέρωμα & φωτο: Νάσος Μπράτσος

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Ο Γιάννης Φέρτης γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1938 και αποφοίτησε από τη σχολή Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν το 1958. Εμφανίστηκε πρώτη φορά στο θέατρο...

ΔΕΗ: Μία επιχειρηματική ιστορία ανάκαμψης

Κέρδη 0,5 δισ. Ευρώ από ζημιές 1,7 δισ, τετραπλάσιες επενδύσεις, δεκαπλάσια ισχύ στις ανανεώσιμες πηγές, μείωση του χρέους και περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του...

Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2024 έχει ήδη ξεκινήσει. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα...

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Το αδιαχώρητο στην Αράχωβα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Στην KAPASTA, πιστεύουμε ότι το καλό φαγητό πρέπει να είναι ταυτόχρονα θρεπτικό και απολαυστικό

Στην KAPASTA είμαστε παθιασμένοι με τη δημιουργία υγιεινών και νόστιμων γευμάτων που είναι ταυτόχρονα βολικά και εύκολα. Τα έτοιμα για μαγείρεμα μείγματά μας παράγονται...