Τριαντόπουλος για Αρκαλοχώρι: Προχωρά το σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης

Ειδικότερα, πιστώθηκαν 5.201.376,27 ευρώ σε 701 μοναδικούς ΑΦΜ, εκ των οποίων 4.647.753,17 ευρώ σε 601 δικαιούχους πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής και 553.623,10 ευρώ σε 164 δικαιούχους αποζημίωσης για οικοσκευή.

Δύο φορές άνοιξε η πλατφόρμα

«Έπειτα από την πραγματοποίηση των σχετικών διασταυρώσεων και την προώθηση προς πληρωμή των περιπτώσεων δικαιούχων που τη δικαιούνται, ολοκληρώνονται οι εκταμιεύσεις πρώτης αρωγής προς τους συμπολίτες μας που επλήγησαν από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου στην Κρήτη και υπέβαλαν σχετική αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr», σχολίασε σχετικά ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος. «Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών προέβη την Τετάρτη 11 Μαΐου στον δέκατο τρίτο γύρο εκταμιεύσεων προς τους σεισμόπληκτους της Κρήτης. Συγκεκριμένα, πιστώθηκαν 5,2 εκατ. ευρώ σε 701 αιτούντες. Συνολικά, λοιπόν, έχουν διατεθεί 64,5 εκατ. ευρώ σε περίπου 7.000 αιτούντες –νοικοκυριά και επιχειρήσεις- που είχαν υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα είχε ανοίξει και πάλι κατά το διάστημα από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 8 Μαρτίου, προκειμένου να υποβάλουν αίτηση πρώτης αρωγής οι πληγέντες που δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν εγκαίρως την αίτησή τους εξαιτίας διαδικαστικών ζητημάτων ή να επικαιροποιήσουν την αίτησή τους όσοι πληγέντες την είχαν ήδη υποβάλει. Ακριβώς λόγω της δυνατότητας τροποποίησης των αιτήσεων από τους δικαιούχους, η διαδικασία διασταυρώσεων δεν ήταν εφικτή κατά την περίοδο που ήταν ανοιχτή η πλατφόρμα.

Τα υπόλοιπα μέτρα

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «το μέτρο της πρώτης αρωγής εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της Κυβέρνησης για τη στήριξη των σεισμόπληκτων συμπολιτών μας και την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για ένα σχέδιο, η δημοσιονομική επίπτωση του οποίου ξεπερνά τα 270 εκατ. ευρώ. Πέραν λοιπόν, του μέτρου της πρώτης αρωγής, εφαρμόζονται, μεταξύ άλλων, και οι εξής παρεμβάσεις:

•             Έκτακτη χρηματοδότηση προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, ύψους 12,6 εκατ. ευρώ, η οποία και αυξάνεται όσο ωριμάζει ο σχετικός σχεδιασμός.

•             Διάθεση λυόμενων σχολικών αιθουσών και οικίσκων, ύψους 3,9 εκατ. ευρώ.

•             Ενεργοποίηση του πλαισίου παροχής της στεγαστικής συνδρομής, συνολικού προϋπολογισμού 175 εκατ. ευρώ.

•             Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τρία έτη.

•             Χορήγηση του επιδόματος ενοικίου/συγκατοίκησης, με συνολικό προϋπολογισμό 16,5 εκατ. ευρώ.

•             Χορήγηση προκαταβολής έναντι επιχορήγησης προς τις σεισμόπληκτες επιχειρήσεις, βάσει της οποίας εκταμιεύτηκαν έως τώρα 227.457 ευρώ σε 70 δικαιούχους, με τη διαδικασία να συνεχίζεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το Υπουργείο Οικονομικών.

•             Στήριξη των εργαζόμενων των επιχειρήσεων που επλήγησαν από το σεισμό μέσω του σχήματος των αναστολών συμβάσεων εργασίας για τρεις μήνες.

•             Θέσπιση ειδικού καθεστώτος ενίσχυσης των επιχειρήσεων του Αρκαλοχωρίου, για τη χορήγηση μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, σε ποσοστό 50% των ετήσιων δαπανών τους και με ανώτατο ύψος τα 18.000 ευρώ ανά επιχορήγηση. Η υποβολή αιτήσεων ξεκίνησε την Παρασκευή 13 Μαΐου και θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 17 Ιουνίου.

Η υλοποίηση, συνεπώς, του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης προχωρά με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς, καθώς και τα αρμόδια υπουργεία, αλλά και συχνή παρουσία στο πεδίο.»

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Αυγενάκης: Προτεραιότητα η κλιματική κρίση – Να γίνει η Κρήτη βιολογικό νησί

Την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και την πρόληψη καταστροφών στον πρωτογενή τομέα, έθεσε ως προτεραιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο...

Φωτοβολταϊκά: Στην αναμονή το net metering για επιχειρήσεις και πολυκατοικίες

Καθυστερήσεις γράφει ακόμη η ενεργοποίηση του νέου καθεστώτος για την αυτοκατανάλωση «πράσινης» ενέργειας σε επιχειρήσεις, αλλά και πολυκατοικίες. Κι αυτό διότι για να εφαρμοστούν...

Με μεγάλη επιτυχία ο σχολικός χορός της Γ’ Λυκείου Καμένων Βούρλων

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Παρατείνεται έως 10/10 η προθεσμία υλοποίησης παρεμβάσεων από τους ωφελούμενους

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Το συγκρότημα Καρελά μίσθωσε η Mytilineos

Την εξολοκλήρου μίσθωση του Karela Business Park από την Mytilineos, ανακοίνωσε η Prodea. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ακίνητο – συγκρότημα γραφείων του χαρτοφυλακίου της Prodea,...