Τσικνοπέμπτη: ήθη και έθιμα

Τσικνοπέμπτη: Γιατί ψήνουμε κρέας τη σημερινή ημέρα.

Ήθη και έθιμα  που αντέχουν στο χρόνο στην Ελλάδα.

Το έθιμο αυτό ορίζεται χρονικά στα βάθη των αιώνων.

Το όνομά της προέρχεται από τις λέξεις «τσίκνα», η μυρωδιά δηλαδή του καμένου ψημένου κρέατος και την ημέρα Πέμπτη Λέγεται, ότι επιλέχτηκε η Πέμπτη ως ημέρα κρεατοφαγίας, καθώς παραδοσιακά οι ημέρες νηστείας των Ελληνορθόδοξων είναι η Τετάρτη και η Παρασκευή.

Την Τσικνοπέμπτη ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα.

Τα έθιμα ανά την  Ελλάδα:

Στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας τελούνται τα Κορφιάτικα Πετεγολέτσια ή αλλιώς Κουτσομπολιά .

Στην Πάτρα φέρνει η Τσικνοπέμπτη τον Γάμο του Καραγκιόζη και αναβίωση  λαϊκών εθίμων τα οποία έχουν συνδεθεί με το παραδοσιακό κομμάτι της Αποκριάς . Ψησταριές στήνονται σε κάθε άκρη της πόλης και μεταμφιεσμένοι διασκεδάζουν ως το πρωί.

Στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης πραγματοποιούνται ποικίλες εκδηλώσεις όπως όπου Σύλλογοι της πόλης προσφέρουν εδέσματα, χορό, μουσική και παρουσίαση δρώμενων και χορευτικών  από διάφορες περιοχές της χώρας.

Στις Σέρρες ανάβουν μεγάλες φωτιές στις οποίες αφού ψήσουν το κρέας, πηδούν από πάνω .

Στην Κομοτηνή καψαλίζουν την κότα που θα φαγωθεί την επόμενη Κυριακή .

Στο Ηράκλειο της Κρήτης, άνθρωποι κάθε ηλικίας κατακλύζουν μεταμφιεσμένοι τους δρόμους της πόλης, τραγουδώντας και χορεύοντας.

Στη Θήβα ξεκινά  ο ξακουστός “βλάχικος γάμος”  με προξενιό των δύο νέων, ακολουθεί αναπαράσταση του  γάμου και ολοκληρώνεται την Καθαρά Δευτέρα με την περιφορά  των προικιών της νύφης και το γλέντι των συμπεθέρων.

Στην Πελοπόννησο,  με βάση την παράδοση σε πολλές περιοχές σφάζονται χοιρινά, από τα οποία μετά παρασκευάζονται παραδοσιακές λιχουδιές, όπως πηχτή, τσιγαρίδες, παστό και γουρναλοιφή.

Στην Στερεά Ελλάδα το έθιμο περιλαμβάνει ψησταριές σε αυλές  και δρόμους ,μεγάλες παρέες ,κέφι ,χορό και φυσικά έντονη μυρωδιά τσίκνας.

Παράλληλα σε σχεδόν όλη τη χώρα η Τσικνοπέμπτη είναι η πρώτη ημέρα μεταμφιέσεων , σκωπτικών δρώμενων και σάτυρας.

Σήμερα στην εποχή μας  η Τσικνοπέμπτη είναι πλέον η «επίσημη» ημέρα έναρξης της αποκριάτικης περιόδου.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Ακτινίδιο: Το φρούτο που εξαφανίζει την αϋπνία

Ο καλός ύπνος είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας για τη γενική καλή υγεία, καθώς μειώνει τον κίνδυνο διάφορων χρόνιων παθήσεων, διατηρεί υγιή τον εγκέφαλο...

Πέντε «χρήσιμες» ταξιδιωτικές συμβουλές που πρέπει να αποφύγετε

Αλήθεια, πόσες φορές δεν έχετε ακούσει και διαβάσει ταξιδιωτικές συμβουλές του τύπου «μην κάνεις αυτό» ή «κάνε οπωσδήποτε εκείνο» πριν από ένα ταξίδι σας; Οι συμβουλές είναι...

Ψάλτης (Alpha Bank): Αν όχι τώρα η αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, πότε;

Την ανάγκη να διαμορφωθεί μία νέα επιχειρηματική κουλτούρα που θα δίνει ώθηση στην καινοτομία και την εξωστρέφεια, ώστε η Ελλάδα να επιτύχει αλλαγή του παραγωγικού της μοντέλου...

Σαν σήμερα: Ο Τσίπρας φιγουράρει στο περιοδικό TIME με τις 100 προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Ποιοι και πότε «χάνουν» το ΑΦΜ τους

Την επέκταση της αναστολής του ΑΦΜ αλλά και την παροχή εγγύησης 1.000.000 ευρώ σε περίπτωση ανάκτησης του και σε όσους διαπράττουν λαθρεμπορία ή νοθεία προϊόντων που...