Βαγγέλης Αποστόλου: Φτάνουν πια τα αιολικά πάρκα στην Εύβοια

Η τοποθέτηση του βουλευτή Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην Υπουργού, Βαγγέλη Αποστόλου, κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής – Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των οδηγιών ΕΕ 2018/2001 και 2019/944 – Ειδικότερες διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος».

«Κύριε Υπουργέ, μου δώσατε την εντύπωση, ότι δεν έχετε αντιληφθεί ότι είστε μια κυβέρνηση λίγων ημερών, πόσο μάλλον εσείς ως Υπουργός λίγων λεπτών και μιλάτε γενικά. Αλλά είναι δυνατόν να μιλάτε τόσο γενικά και αόριστα, για θέματα, για παράδειγμα όπως το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων στον αγροτικό χώρο; Πόσο μάλλον, όταν το νομοσχέδιο το ίδιο αποτελεί επιτομή της νομοθετικής απαξίωσης και χρησιμοποιείται για να καλύψει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και ρουσφέτια του Ταμείου Ανάκαμψης, που όλοι ξέρουμε ήδη, ότι έχουν προεξοφληθεί.

Θα σταθώ όμως, με την παρέμβασή μου, μόνο στην ΡΑΕ, στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που με τη λειτουργία της, ουσιαστικά, έχει αναστατώσει όλη τη χώρα.

Μήπως τελικά για αυτή της τη λειτουργία την αναβαθμίζετε κιόλας, προσθέτοντας της και άλλα αντικείμενα και άλλες αρμοδιότητες, όπως αυτές των υδάτων αλλά και ιδιαίτερα των αποβλήτων; Τεράστιο το ζήτημα. Είναι πολύ μεγάλο ζήτημα, ειδικά στην επαρχία. Αυτά όμως αφορούν στην επόμενη ημέρα.

Εμείς στην Εύβοια και θα μείνω για λίγο στην Εύβοια, γιατί δεν μας έχει αφήσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να υπερασπιστούμε τίποτα για την επόμενη μέρα. Έχει γίνει πλέον κανόνας ο αιφνιδιασμός από επενδυτές, που θέλουν, κυριολεκτικά, να αλλοιώσουν το περιβάλλον της Εύβοιας.

Ένα περιβάλλον που βρίθει αρχαιολογικών, πολιτιστικών και ιστορικών ευρημάτων. Βλέποντας, τόσο οι υποψήφιοι επενδυτές, όσο και η κυβέρνηση, ότι οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν, έχοντας ως συμπαραστάτες την τοπική, αλλά και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, έφτασαν μέχρι του σημείου, όχι μόνο να μην αποδέχονται τις απόψεις τους, αλλά και να τις αγνοούν παντελώς εγκρίνοντας τις μελέτες τους. Χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί το νέο ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ και οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για τις προστατευόμενες περιοχές απολύτου προστασίας και Natura.

Αναφέρω πρόσφατα παραδείγματα: Η έγκριση της επένδυσης στο Νημποριό των Στύρων από τον Γενικό Γραμματέα Περιβάλλοντος, που αγνόησε ιστορικούς και αρχαιολογικούς λόγους. Το ίδιο συνέβη και με τα αιολικά πάρκα στη Βορειοκεντρική Εύβοια, του ίδιου επενδυτή, παρά τη δέσμευση του Υπουργού Περιβάλλοντος, ότι θα καταθέσει, πρωτίστως, για διαβούλευση την πρότασή του για τις προστατευόμενες περιοχές και τις περιοχές NATURA.

Ειδικότερα, αντιδρούμε, γιατί ακόμα και κατά τον ίδιο, τον Πρόεδρο της Ρ.Α.Ε., τον κ. Δαγούμα, είναι «απαραίτητο το νέο χωροταξικό». Βέβαια, την ίδια ώρα, ο ίδιος συνεχίζει να χορηγεί άδειες παραγωγού ακόμη και στις περιπτώσεις, όπως αυτές της Εύβοιας, που ήδη, έχει υπερκαλύψει το στόχο της για την εθνική συμμετοχή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.).

Δεν αρκούν κατά τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.), ακούστε το, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, περισσότερες από 600 ανεμογεννήτριες, που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Εύβοια και έχει ήδη, πολλές φορές, επιχειρήσει ακόμη και στην καμένη Βόρεια Εύβοια, να εγκρίνει την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, αλλά οι κάτοικοι δεν το επέτρεψαν.

Για όλα αυτά, λοιπόν και για άλλα, είμαστε αντίθετοι, στηρίζουμε όλους τους φορείς και τους κατοίκους της Εύβοιας, που αντιστέκονται στην εγκατάσταση κι άλλων αιολικών πάρκων και δεν ανέχονται οποιαδήποτε υποβάθμιση της περιοχής τους σε σχέση με άλλες περιοχές.

Είναι αδιανόητο σε μια περιοχή, η οποία, όχι απλά καταστραφεί ολοκληρωτικά, αλλά έχει εξαφανίσει και κάθε δυνατότητα για την επόμενη μέρα στους κατοίκους της περιοχής, να έχουμε τέτοιες συμπεριφορές.

Εμείς, λοιπόν, θα πούμε περισσότερα, βεβαίως, στις υπόλοιπες συνεδριάσεις, αλλά και ιδιαίτερα στην Ολομέλεια.»

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Ακτινίδιο: Το φρούτο που εξαφανίζει την αϋπνία

Ο καλός ύπνος είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας για τη γενική καλή υγεία, καθώς μειώνει τον κίνδυνο διάφορων χρόνιων παθήσεων, διατηρεί υγιή τον εγκέφαλο...

Πέντε «χρήσιμες» ταξιδιωτικές συμβουλές που πρέπει να αποφύγετε

Αλήθεια, πόσες φορές δεν έχετε ακούσει και διαβάσει ταξιδιωτικές συμβουλές του τύπου «μην κάνεις αυτό» ή «κάνε οπωσδήποτε εκείνο» πριν από ένα ταξίδι σας; Οι συμβουλές είναι...

Ψάλτης (Alpha Bank): Αν όχι τώρα η αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, πότε;

Την ανάγκη να διαμορφωθεί μία νέα επιχειρηματική κουλτούρα που θα δίνει ώθηση στην καινοτομία και την εξωστρέφεια, ώστε η Ελλάδα να επιτύχει αλλαγή του παραγωγικού της μοντέλου...

Σαν σήμερα: Ο Τσίπρας φιγουράρει στο περιοδικό TIME με τις 100 προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Ποιοι και πότε «χάνουν» το ΑΦΜ τους

Την επέκταση της αναστολής του ΑΦΜ αλλά και την παροχή εγγύησης 1.000.000 ευρώ σε περίπτωση ανάκτησης του και σε όσους διαπράττουν λαθρεμπορία ή νοθεία προϊόντων που...