Μια πρόσφατη μελέτη της Greenpeace ρίχνει φως στους κινδύνους που διατρέχουν οι αγρότες της ΕΕ, οι οποίοι πιέζονται να προχωρήσουν στη βιομηχανοποίηση της παραγωγής τους. Οι περισσότερες μικρές επιχειρήσεις αγροτικής παραγωγής αντιμετωπίζουν πιέσεις να επενδύσουν σε πιο καταστροφικές γεωργικές πρακτικές προκειμένου να παραμείνουν βιώσιμες. Το αποτέλεσμα είναι ένα σημαντικό χάσμα ανάμεσα στα μικρής κλίμακας αγροκτήματα που παλεύουν να επιβιώσουν και στους μεγάλους παραγωγούς που απολαμβάνουν τα περισσότερα δημόσια κονδύλια και κέρδη. Η ανισότητα αυτή προκλήθηκε από μια άνιση κατανομή επιδοτήσεων και χρηματοδότησης, ευνοώντας κυρίως τα βιομηχανικά αγροκτήματα.
Σύμφωνα με την μελέτη, η Ελλάδα έχει χάσει το 31% των αγροκτημάτων της, κυρίως μικρής κλίμακας. Αυτά τα εξειδικευμένα αγροκτήματα, που συνιστούν το 88% της ελληνικής γεωργίας το 2021, έχουν υποστεί μείωση 37% την τελευταία δεκαετία. Τα καθαρά κέρδη ανά αγρόκτημα μειώθηκαν κατά 13%, με τα μικρής κλίμακας να έχουν σοβαρότερη μείωση, κατά 29%. Αυτή η κατάσταση θέτει σε κίνδυνο την αγροτική παραγωγή και θέσεις εργασίας, με τις περισσότερες επιχειρήσεις μικρής κλίμακας να υποχρεούνται να ανέβουν κλίμακα αναζητώντας μεγαλύτερη οικονομική αποδοτικότητα.
Η πίεση για ανάπτυξη μεγαλύτερων βιομηχανικών αγροκτημάτων έχει προκαλέσει επίσης σοβαρές κοινωνικές συνέπειες, όπως αύξηση της ανεργίας και του χάσματος μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών. Αυτές οι συνθήκες επιδρούν και στην ευζωία των ζώων, καθώς και στη φυσική ισορροπία. Η μελέτη αναλύει δεδομένα από το 2007 έως το 2022, επικεντρώνοντας την προσοχή στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, οι οποίοι συχνά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης.
Η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας βιώσιμης γεωργίας στην Greenpeace στην Ελλάδα, σχολίασε την ανάγκη για έναν ριζικό επανασχεδιασμό των αγροτικών πολιτικών. Η Greenpeace ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να δημοσιεύσει μέτρα που θα ανατρέψουν την τάση εξαφάνισης των μικρών αγροκτημάτων και να προωθήσει πρακτικές αγροοικολογίας. Η στήριξη της αγροτικής παραγωγής μέσω βιώσιμων και δίκαιων πολιτικών είναι κρίσιμη για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
Πηγή: tovima.gr