
Προφυλακιστέος κρίθηκε από τον ανακριτή Βόλου ο 48χρονος Βολιώτης, που λειτουργούσε στα Κάτω Λεχώνια παράνομο κέντρο απεξάρτησης ναρκωτικών, εκμεταλλευόμενος τον πόνο οικογενειών που ζουν τον εφιάλτη με σκοπό το εύκολο κέρδος. Ελεύθερη, με περιοριστικούς όρους, αφέθηκε η 41χρονη φίλη του, η οποία συνελήφθη και απολογήθηκε ως επίσης υπεύθυνη λειτουργίας του παράνομου κέντρου.
Ο κατηγορούμενος δεν είχε την προβλεπόμενη άδεια για να λειτουργεί την επιχείρηση αυτοδιάγνωσης, όπως ο ίδιος την αποκαλεί. Επιπλέον, δεν απασχολούσε το επιστημονικό προσωπικό που απαιτείται, δεν λάμβανε μέτρα προφύλαξης για τη δημόσια υγεία, ενώ στο υποτιθέμενο πρόγραμμα συμμετείχαν οκτώ ταλαιπωρημένοι, λόγω της χρήσης, νέοι με προβλήματα ανάμεσά τους και δύο οροθετικοί και το χειρότερο φέρεται να χορηγούσε ναρκωτικές ουσίες.
Ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε χθες συνοδεία αστυνομικών στα δικαστήρια Βόλου για να απολογηθεί για τις πράξεις του και στη συνέχεια κρατήθηκε για να φυλακιστεί. Έχει απασχολήσει άλλες δύο φορές με παράνομα κέντρα αποτοξίνωσης στη Χρυσή Ακτή Παναγιάς και στο Κατηχώρι και έχει καταδικαστεί για τις πράξεις του, όμως τότε στις επιχειρήσεις της Αστυνομίας δεν είχαν βρεθεί ναρκωτικές ουσίες.
Αυτή τη φορά οι αστυνομικοί κατέσχεσαν 343 ναρκωτικά δισκία, τα οποία φύλασσε σε κοινόχρηστο χώρο της διώροφης μεζονέτας για να τα προμηθεύει στους φιλοξενούμενους. Μόνο για κάποια από τα χάπια υπάρχει συνταγή από γιατρό, η οποία αφορά στη φίλη του 41 ετών από την Αθήνα, που αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας. Για τα υπόλοιπα χάπια, που είναι εκατοντάδες, δεν υπάρχει συνταγή, που να δικαιολογεί την κατοχή τους.
Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ανήκαν στους συμμετέχοντες του προγράμματος, στους οποίους τα είχαν συνταγογραφήσει οι γιατροί τους, όμως δεν μπόρεσε να το αποδείξει με τα κατάλληλα ιατρικά έγγραφα.
Στο πλαίσιο της ανάκρισης θα ερευνηθούν όλες οι σε βάρος του καταγγελίες από οικογένειες χρηστών ναρκωτικών ουσιών, που διαμαρτυρήθηκαν για την απάτη που στήθηκε σε βάρος τους, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τυχόν παράνομη δράση και άλλου κέντρου από τον 48χρονο σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Στην επιχείρηση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου την περασμένη Τετάρτη οι αστυνομικοί εντόπισαν στη μεζονέτα συνολικά 8 «νοσηλευόμενους», νέους ηλικίας 20-25 ετών από διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως από Καστοριά, Ρόδο, Γιάννενα. Ανάμεσα στους ταλαιπωρημένους νέους ήταν και δύο οροθετικοί.
Ο νόμος 4600/2019 προβλέπει συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις για τη λειτουργία κοινωνικών συνεταιρισμών επανόδου. Σε τέτοιες δομές, που λειτουργούν συμπληρωματικά στο έργο του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ, απασχολείται ειδικό επιστημονικό προσωπικό, ενώ σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η χρήση ναρκωτικών ουσιών. Οι συμμετέχοντες μπορεί να λαμβάνουν ιατρικές αγωγές, όμως η χρήση των υποκατάστατων απαγορεύεται στους κοινωνικούς συνεταιρισμούς ένταξης.
Αντίθετα η 41χρονη, που συνελήφθη ως επίσης υπεύθυνη λειτουργίας του παράνομου κέντρου απεξάρτησης, αφέθηκε ελεύθερη μετά την απολογία της με τους περιοριστικούς όρους απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, εμφάνισης ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της και εγγυοδοσία ύψους 2.000 ευρώ.
Τι ισχυρίζονται οι κατηγορούμενοι
Από την πλευρά τους οι κατηγορούμενοι επέμειναν ότι έχουν δημιουργήσει Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚοινΣΕπ) με έδρα την Αθήνα, η οποία μεταφέρθηκε στον Βόλο πριν δύο μήνες. Λένε ότι είναι πρώην χρήστες ναρκωτικών ουσιών και ότι διαφωνούν με τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ. Ισχυρίζονται ότι δραστηριοποιούνται στον τομέα θέλοντας να βοηθήσουν στον αγώνα για απεξάρτηση ακολουθώντας τη δική τους φιλοσοφία, μέσω διαλογισμού.
Επισημαίνεται ότι εναντίον τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών με τη μορφή της κατοχής, πώλησης και διεύθυνσης καταστήματος όπου διακινούνταν ναρκωτικά και σε βαθμό πλημμελήματος για λειτουργία κέντρου αποκατάστασης χωρίς άδεια και απάτη κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος.
Συνεχίζονται οι έρευνες
Οι έρευνες της Αστυνομίας συνεχίζονται προς την κατεύθυνση να εξακριβωθεί αν ο 48χρονος λειτουργούσε και άλλα παραρτήματα του παράνομου κέντρου σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Ο κατηγορούμενους λειτουργούσε ιστοσελίδα στο διαδίκτυο μέσω της οποίας διαφήμιζε το υποτιθέμενο έργο του χωρίς όμως να διευκρινίζει σε ποια ακριβώς τοποθεσία βρίσκεται το κέντρο. Μετά την επιχείρηση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου τηλεφωνούσαν στην Αστυνομία πολλές οικογένειες χρηστών ναρκωτικών ουσιών και διαμαρτύρονταν για την απάτη. Πλήρωσαν αδρές αμοιβές, από 400 έως και 1.000 ευρώ για να παρακολουθούν τα παιδιά τους το υποτιθέμενο πρόγραμμα.
Πηγή: stereanews.gr