«Βουτιά» 78% του τζίρου των ξενοδοχείων το 2020

Σημαντικές απώλειες της τάξεως του ενός δισεκατομμυρίου από προκαταβολές που δεν δόθηκαν το 2020 για το 2021 λόγω πανδημίας αλλά και οφειλές που δεν εισπράχτηκαν αντιμετωπίζουν, πέραν της δραματικής μείωσης της ταξιδιωτικής κίνησης, τα ελληνικά ξενοδοχεία. Ειδικότερα, ο τζίρος των ξενοδοχείων το 2020 μειώθηκε κατά 78% σε σχέση με το 2019 και ειδικότερα στο 1,831 δισ. ευρώ από 8,357 δισ. το προηγούμενο έτος.

Αυτά προκύπτουν από έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) που πραγματοποιήθηκε για το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ). Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, μόνο ένα στα πέντε ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας κατάφερε να μείνει ανοιχτό το 2020 σε σχέση με αυτά που λειτουργούσαν την ίδια περίοδο του 2019. Από τα 3.965 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας της χώρας, μετά το πρώτο lockdown επαναλειτούργησε το 59% αυτών (2.328 ξενοδοχεία) και από αυτά το 63% αναγκάστηκε να ξανακλείσει μέχρι το τέλος του 2020.

Ανοιχτά παρέμειναν τελικά τον Δεκέμβριο του 2020 μόνον 863 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, που αντιπροσωπεύουν το 22% του συνόλου. Παράλληλα, η μέση περίοδος λειτουργίας των εποχικών ξενοδοχείων το 2020 συρρικνώθηκε στους 3,2 μήνες και των συνεχούς λειτουργίας στους 7 μήνες λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιουργήθηκαν.

Η μέση πληρότητα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού (δηλαδή με αναγωγή και στα ξενοδοχεία που παρέμειναν κλειστά) περιορίστηκε στο 23,1%. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνολικές πωλήσεις δωματίων του τριμήνου Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2020 ήταν λιγότερες από τις αντίστοιχες πωλήσεις του Σεπτεμβρίου και μόνον του 2019.

Το ΙΤΕΠ εκτιμά ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη του ξενοδοχειακού κλάδου που εισήγαγε η κυβέρνηση κάλυψαν μέχρι στιγμής και κατά μέσον όρο το ένα τρίτο των συνολικών αναγκών ρευστότητας των ξενοδοχείων. Με την αρωγή των σχετικών προγραμμάτων στηρίχθηκε πάντως πλήρως η απασχόληση σε όσα ξενοδοχεία κατάφεραν να λειτουργήσουν το 2020.

Οσον αφορά το προαναφερθέν επιπλέον έλλειμμα λόγω ανείσπρακτου τζίρου του 2020 που φτάνει τα 278.365.800 ευρώ αλλά και της συρρίκνωσης κατά 83,3% των προκαταβολών για το 2021 στα 620 εκατομμύρια, αυτό υπολογίζεται στα 900 εκατ. ευρώ για τα ταμεία των ξενοδοχείων.

Στην έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε με αναλογική δειγματοληψία στο σύνολο των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας και ολοκληρώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020, αποτυπώνονται και μεγέθη που συνθέτουν την οικονομική πραγματικότητα για το ελληνικό ξενοδοχείο σήμερα, μεταξύ αυτών και της τιμολογιακής δυνατότητάς τους: όσον αφορά λοιπόν τη μείωση των τιμών πέρυσι, η έρευνα κατέδειξε πως η ποσοστιαία μεταβολή στη μέση τιμή των ξενοδοχείων ήταν -16% κατά τον Αύγουστο και -11% κατά τον Σεπτέμβριο.

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός, σημειώνει πως τα αποτελέσματα της έρευνας «επιβεβαιώνουν το πρωτόγνωρο μέγεθος της κρίσης που αντιμετώπισαν το 2020 τα ξενοδοχεία, ενώ το 2021 ξεκινάει επίσης με πολλούς αστάθμητους παράγοντες και ερωτήματα».

Και τονίζει πως η συνέχιση της ενίσχυσης της ρευστότητας είναι «το οξυγόνο που χρειάζεται επειγόντως ο κλάδος για να παραμείνει ισχυρός. Οχι μόνο προς όφελος των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους, αλλά και προς όφελος της εθνικής οικονομίας συνολικά και όλων των κλάδων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το ελληνικό ξενοδοχείο και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας».

Πηγή: kathimerini.gr

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Έρευνα: Οι Έλληνες καπνίζουν περισσότερο κατά τη διάρκεια του lockdown

Το 27,2% των καπνιστών δηλώνουν πως αυτή την περίοδο καπνίζουν περισσότερο και 7% ομολογεί πως άρχισε να καπνίζει ξανά κατά την διάρκεια της πανδημίας.Αφορμή...

Στο “κόκκινο” τα κρούσματα, έφτασαν τα 4033-128 στην Στερεά Ελλάδα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.033, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες...

TITAN: Ισχυρές επιδόσεις το 2020

Ισχυρές οικονομικές επιδόσεις κατέγραψε το 2020 ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ, μεριμνώντας παράλληλα για τους ανθρώπους του και υποστηρίζοντας τις τοπικές κοινότητες, σύμφωνα με την ετήσια...

ΑΔΕΔΥ: Στις 6 Μαΐου η εργατική Πρωτομαγιά

Δελτίο Τύπου και ταυτόχρονα κάλεσμα προς όλους τους εργαζομένους για τη συμμετοχή τους στην απεργία της εργατικής Πρωτομαγιάς απηύθυνε η ΑΔΕΔΥ, η οποία προγραμματίζει...

Στην τελική ευθεία το Cambas Park

Στην τελική ευθεία για την υλοποίηση του Cambas Park βρίσκεται η εταιρεία  REDS ΑΕ, μέλος των εταιρειών του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Πρόκειται για ένα από...