Yπεγράφη η απόφαση για τη μη επιστρεπτέα επιχορήγηση επιχειρήσεων που επλήγησαν από καταστροφές

Υπεγράφη χθες, Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου 2022, από τον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, η απόφαση (ΑΔΑ: 9ΓΝΗ46ΜΤΛΡ-65Α) για τη χορήγηση μη επιστρεπτέας επιχορήγησης στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία και τις μεγάλες φυσικές καταστροφές του 2021.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού στον πρωθυπουργό, αρμόδιο για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστου Τριαντόπουλου, η δράση, συνολικού προϋπολογισμού 26 εκατ. ευρώ, καλύπτει κάθε νόμιμα λειτουργούσα επιχείρηση (μικρομεσαία ή μεγάλη), κάθε νομικής μορφής, που δραστηριοποιείται σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Εύβοιας, Λάρισας και Ηρακλείου, οι οποίες επλήγησαν από φυσικές καταστροφές κατά την περασμένη χρονιά.

Συγκεκριμένα:

– Στον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας (ΠΕ Εύβοιας)

– Στο Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού (ΠΕ Εύβοιας)

– Στη Δημοτική Ενότητα Αρκαλοχωρίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδας (ΠΕ Ηρακλείου)

– Στην Τοπική Κοινότητα Δαμασίου του Δήμου Τυρνάβου (ΠΕ Λάρισας)

– Στην Τοπική Κοινότητα Μεσοχωρίου του Δήμου Ελασσόνας (ΠΕ Λάρισας)

Η δράση έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συγχρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος React-EU της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19.

Με αφορμή την υπογραφή της απόφασης, ο κ. Τριαντόπουλος δήλωσε:

«Σε συνέχεια σχετικής συνεργασίας με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, τον υφυπουργό, Γιάννη Τσακίρη και τον ειδικό γραμματέα, Γεώργιο Ζερβό, και κατόπιν προεργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και συνεννόησης με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ένα ακόμα μέτρο της κυβέρνησης για την ανακούφιση των επιχειρήσεων περιοχών που επλήγησαν από σοβαρές φυσικές καταστροφές κατά το 2021, και συγκεκριμένα από τους σεισμούς στη Θεσσαλία και στην Κρήτη, και από τη μεγάλη πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια, τίθεται σε εφαρμογή. Έπειτα από την υπογραφή της σχετικής απόφασης, ξεκινά η δράση για την καταβολή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης προς τις επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής που δραστηριοποιούνται στις περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης εκτιμάται σε 26 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την απόφαση, η επιχορήγηση προς κάθε δικαιούχο επιχείρηση ανέρχεται σε ποσοστό 50% επί των λειτουργικών της δαπανών του 2019 και φτάνει έως τις 18.000 ευρώ, ενώ είναι ακατάσχετη. Επιλέξιμες είναι οι επιχειρήσεις που, μεταξύ άλλων, παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους του έτους 2021 σε ποσοστό τουλάχιστον 10% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του 2019. Παράλληλα, ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εν μέσω πανδημίας ή εντός του έτους 2021. Πιο συγκεκριμένα, για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2020 λαμβάνεται υπόψη ο κύκλος εργασιών του 2020 και για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2021, ανεξάρτητα εάν είχαν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα ή όχι, δύναται να λαμβάνουν κατ’ αποκοπή ποσό ύψους 2.000 ευρώ.

Θερμές ευχαριστίες στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και στις αρμόδιες υπηρεσίες που έφεραν σε πέρας και αυτήν την πρωτοβουλία. Η κυβέρνηση, υπό τις οδηγίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές και υλοποιεί τον σχεδιασμό της, προκειμένου να ανακάμψουν το ταχύτερο δυνατό οι τοπικές κοινωνίες που δοκιμάζονται».

Διευκρινίζεται ότι οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων υποβάλλονται από τις 13 Μαΐου 2022 έως τις 17 Ιουνίου 2022, μόνο ηλεκτρονικά, στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στη διεύθυνση www.ependyseis.gr.

Η αξιολόγηση των υποβληθεισών αιτήσεων χρηματοδότησης γίνεται με τη μέθοδο της άμεσης διαδικασίας, με τήρηση χρονικής σειράς προτεραιότητας. Η εκταμίευση της επιχορήγησης γίνεται εντός δέκα ημερών αμέσως μετά την έγκριση της υποβληθείσας αίτησης χρηματοδότησης. Σε όλες τις περιπτώσεις, η επιχορήγηση αποδίδεται ως κατ’ αποκοπή ποσό, με την υποχρέωση ανάλωσης εντός έξι μηνών από την έγκριση/ένταξη.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ MΠΕ

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Πόρτες: Μια από τις ομορφότερες και πιο “άγριες” παραλίες της Εύβοιας (βίντεο)

Ένας ακόμη κρυμμένος επίγειος παράδεισος της πατρίδας μας μόλις αποκαλύφθηκε. Πραγματικά εάν επισκεφθείτε την συγκεκριμένη παραλία θα εκπλαγείτε πρώτα από όλα από τα εκπληκτικά γαλαζοπράσινα...

Tο μήνυμα του Χρ. Σταϊκούρα για τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων

“Τα σημερινά αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων σηματοδοτούν για όλους τους διαγωνιζόμενους μία νέα αρχή. Για όσους πέτυχαν το στόχο τους, μια νέα προσπάθεια για την...

Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» 2022 – The Swingin’ Cats

Το Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» μετά τη θριαμβευτική  συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Βοστώνης με το ζωντανό μύθο, μαέστρο Benjamin Zander στο Θέατρο...

Ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για αύριο

Εκδόθηκε ο ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς από την Γ.Γ.Π.Π. κατά την αντιπυρική περίοδο 2022 για την αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με...

Πανουργιάς Παπαϊωάννου: Βαριές καταγγελίες για κρυφές χρηματοδοτήσεις!

Ο πρόεδρος της Λαμίας που απέσυρε την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Σούπερ Λιγκ την τελευταία στιγμή Πανουργιάς Παπαϊωάννου, ήταν καλεσμένος και μίλησε...