ΥΠΠΟ: Προχωρεί η Πιστοποίηση των Αρχαιολογικών Μουσείων της Ηπείρου

Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει ξεκινήσει, πιλοτικά, από την Περιφέρεια Ηπείρου το πρόγραμμα Πιστοποίησης των Δημοσίων Μουσείων της χώρας, το οποίο εξελίσσεται για τα αρχαιολογικά μουσεία της Νικόπολης, της Άρτας, της Ηγουμενίτσας και των Ιωαννίνων.
Το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται στο πλαίσιο του μεταρρυθμιστικού προγράμματος του ΥΠΠΟ «Ελληνικό Σύστημα Αναγνώρισης και Πιστοποίησης Μουσείων», με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2021 και εθνικούς πόρους. Στόχος του ΥΠΠΟ είναι να πιστοποιηθούν σταδιακά όλα τα Δημόσια Αρχαιολογικά Μουσεία της χώρας μας και να αναγνωριστούν όσα ιδιωτικά ή δημοτικά ή άλλα μουσεία επιθυμούν.
Η Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο των τακτών συναντήσεών της με τους επικεφαλής των αρμοδίων υπηρεσιών Υπουργείου για την εξέλιξη του έργου, τόνισε ότι «η πιστοποίηση των δημοσίων αρχαιολογικών μουσείων αποτελεί διαδικασία ουσιαστικής αξιολόγησης προς τη σωστή κατεύθυνση. Αξιολογούμε τα μουσεία μας, για να τα βελτιώσουμε. Αναβαθμίζουμε κτηριακά τις εγκαταστάσεις τους και βελτιώνουμε ουσιαστικά τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους προς τους επισκέπτες τους. Απαιτούνται συντονισμένες δράσεις εξωστρέφειας. Απαιτείται καθιέρωση στενής συνεργασίας και δικτύωσης των δράσεων των Μουσείων της Περιφέρειας, προκειμένου να επιτευχθεί η αναγκαία οικονομία κλίμακας».
Η Υπουργός καθόρισε τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των εργασιών και των δράσεων, που περιλαμβάνονται στο έργο της Πιστοποίησης των Μουσείων της Ηπείρου, με συνεχή έλεγχο του παραγόμενου αποτελέσματος και με καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης των αναγκαίων δράσεων, ώστε να καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης από το Συμβούλιο Μουσείων του ΥΠΠΟ, το α΄ τρίμηνο του 2024.
Στη σύσκεψη τέθηκαν θέματα που αφορούν στην τήρηση των προδιαγραφών, που καθορίζονται από τη διαδικασία Πιστοποίησης, όπως η κτηριακή αναβάθμιση των υποδομών, η σχολαστική καταγραφή των Συλλογών, όχι μόνον στο σύστημα κάθε μουσείου, αλλά και στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Εθνικού Αρχείου Μνημείων, η προσβασιμότητα των ΑμεΑ και γενικά των εμποδιζόμενων ατόμων και τεχνολογικά ζητήματα για την αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων.
Η Λίνα Μενδώνη έθεσε εμφαντικά, ως εκ των ων ουκ άνευ, το ζήτημα των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της, με προτεραιότητα την προστασία των μουσείων από φωτιά και πλημμύρα, ενώ τόνισε την ανάγκη συστηματικού και συνεχούς ελέγχου των προληπτικών μέτρων προστασίας και της επιμόρφωσης του προσωπικού για την αντιμετώπιση των κινδύνων.
«Με βάση τις απαιτήσεις για ένα σύγχρονο και προσβάσιμο μουσείο, αλλά και την άμεση ενίσχυση της αναπτυξιακής του διάστασης, σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο, πρέπει να προχωρήσουν, χωρίς παρεκκλίσεις και καθυστερήσεις οι διαδικασίες της πιστοποίησης και της αναγνώρισης, προκειμένου να βελτιώσουμε εαυτούς και αλλήλους» είπε χαρακτηριστικά η Λίνα Μενδώνη, τονίζοντας ότι «μέσω του προγράμματος πιστοποίησης, τα δημόσια μουσεία της χώρας θα προσελκύουν περισσότερες και πολυποίκιλες ομάδες κοινού, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και κυρίως νέους. Τα μουσεία, παράλληλα, γίνονται συμπεριληπτικά και προσαρμοσμένα στις ανάγκες των σύγχρονων κοινωνιών, καλύπτοντας τις απαιτήσεις των επισκεπτών και απαντώντας στις περιβαλλοντικές, οικονομικές, αναπτυξιακές και κοινωνικές προκλήσεις της εποχής μας».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γιώργου Διδασκάλου, οι Έφοροι Αρχαιοτήτων της Ηπείρου Βαρβάρα Παπαδοπούλου, Ιωάννης Χουλιάρας και Ανθή Αγγέλη, οι Διευθύντριες Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων και Μουσείων Σταυρούλα Φωτοπούλου, Μαρία Ξένη Γαρέζου και Νικολέττα Σαραγά, καθώς και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Ξεκίνησε η λειτουργία μηχανισμού καταγγελιών από μετανάστες

Ξεκίνησε η λειτουργία του Μηχανισμού υποβολής Καταγγελιών παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Η δημιουργία του μηχανισμού αποτελεί μέρος των αρμοδιοτήτων του υπεύθυνου Προστασίας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων,...

Τραγωδία στην Άρτα: Γυναίκα πνίγηκε από φαγητό

Τραγωδία σημειώθηκε στην Άρτα, όταν μία γυναίκα πνίγηκε από το φαγητό και πέθανε μπροστά στα μάτια του συζύγου της. Το περιστατικό συνέβη στο χωριό Μικροσπηλιά του Δήμου Κεντρικών...

13 πανέμορφα χωριά στον κόσμο που ίσως δεν έχετε ξανακούσει

Η επίσκεψη σε ένα μικρό όμορφο χωριό είναι σαν να κάνεις ένα βήμα πίσω στο χρόνο. Αλλά είναι δύσκολο να αισθανθείς ότι μεταφέρεσαι κάπου...

Ισχυρές βροχοπτώσεις και κεραυνοί-Συναγερμός σε Φωκίδα, Φθιώτιδα, Αχαΐα

Διαδοχικά μηνύματα του 112 εστάλησαν χθες και σε Πελοπόννησο, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο, Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Μαγνησία, βόρεια Εύβοια προειδοποιώντας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και καλώντας...

Πήρε έγκριση το υδατοδρόμιο Βόλου

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr