Με την έναρξη της τρέχουσας δικαστικής χρονιάς, υλοποιείται μια σημαντική μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη, γνωστή ως «νέος δικαστικός χάρτης». Αυτή η μεταρρύθμιση αποσκοπεί στην εξασφάλιση ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων εκδίδονται σε εύλογο χρονικό διάστημα, αντισταθμίζοντας τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται σήμερα, οι οποίες φθάνουν μέχρι και δέκα χρόνια.
Ο νέος δικαστικός χάρτης περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία των δικαστηρίων σε όλη τη χώρα, καθώς και στον αριθμό και τον προσανατολισμό τους. Ωστόσο, στην αρχή αυτής της εφαρμογής, η μεταρρύθμιση συναντά προφανή προβλήματα και αντιδράσεις, κυρίως από τους δικηγόρους, καθώς είναι ένα εξαιρετικά απαιτητικό εγχείρημα.
Μία από τις βασικές προϋποθέσεις της μεταρρύθμισης ήταν η ένταξη περίπου 960 ειρηνοδικών στον πυρήνα της ποινικής δικαιοσύνης. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι δικαστές θα μπορούν πλέον να δικάζουν όλες τις υποθέσεις, ποινικές και αστικές, όπως και οι πρωτοδίκες, αντί να περιορίζονται στις λίγες που είχαν αναλάβει μέχρι τώρα. Η μείωση των υποθέσεων που προέκυπταν από τον «νόμο Κατσέλη» είχε αφήσει τους ειρηνοδίκες χωρίς πραγματική εργασία.
Η ένταξη αυτή είχε εξαγγελθεί πολλές φορές στο παρελθόν, πρώτη φορά το 1911 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, και επαναλήφθηκε σε κυβερνήσεις όπως εκείνη του Γεωργίου Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη, αλλά ποτέ δεν καρποφόρησε. Τελικά, ύστερα από πάνω από 100 χρόνια, ο νέος δικαστικός χάρτης υλοποιείται τώρα, εν μέρει λόγω της πίεσης του Ταμείου Ανάκαμψης.
Αυτός ο δικαστικός χάρτης συνιστά μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στο θεσμικό επίπεδο της κυβέρνησης, αναγκαία όπως αποδείχθηκε, και αναδεικνύει τις πολυάριθμες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στην Ελλάδα. Οι αλλαγές αυτές ελπίζεται να προωθήσουν το δικαστικό σύστημα της χώρας και να το επαναφέρουν στην πορεία της ανάπτυξης και της αποτελεσματικότητας.
Πηγή: tovima.gr