Η μελέτη του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αποκαλύπτει αύξηση της θερμοκρασίας στις ελληνικές θάλασσες κατά τα τελευταία χρόνια. Κατά την περίοδο 1991 – 2020, η μέση θερμοκρασία στα ελληνικά χωρικά ύδατα έχει ανέβει κατά πάνω από 1.5 °C. Η έρευνα επικεντρώνεται στις τάσεις κλιματικών παραμέτρων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων της θερμοκρασίας, της βροχόπτωσης και της θερμοκρασίας της θάλασσας κατά την τελευταία τριακονταετία.

Η ανάλυση δεδομένων προερχόμενη από την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus καταδεικνύει ότι η τάση της μέσης επιφανειακής θερμοκρασίας των θαλάσσιων υδάτων είναι αυξητική στην πλειοψηφία των ελληνικών θαλασσών. Συγκεκριμένα, σε πολλές περιοχές, όπως το Θρακικό Πέλαγος, το Κεντρικό Ιόνιο, η νότια Κρήτη και η Ρόδος, η αύξηση μπορεί να ξεπερνά τα 2 °C τα τελευταία 30 χρόνια. Αντίθετα, σε περιοχές του Κεντρικού και του Νοτίου Αιγαίου, παρατηρείται σαφώς μικρότερη αύξηση.

Υπενθυμίζεται ότι η κλιματική κρίση και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν επηρεάσει σημαντικά τη Μεσόγειο, με φετινές καταγραφές να δείχνουν τη μεγαλύτερη ημερήσια θερμοκρασία που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα.

Πηγή: tovima.gr