«Πριν από έναν χρόνο, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, υποστήριξε ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή ήταν πιο ήρεμη από ποτέ εδώ και δεκαετίες. Η άποψή του, που εκφράστηκε στο περιοδικό Foreign Affairs, πρωτοδημοσιεύτηκε λίγο πριν την εισβολή της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, γεγονός που σημειώνεται ως η πιο αιματηρή ημέρα για τον εβραϊκό λαό μετά το Ολοκαύτωμα. Τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου οδήγησαν σε μια καταστροφή στη Γάζα από το Ισραήλ, ανατρέποντας τις αρχικές εκτιμήσεις των ΗΠΑ.
Αυτή η εξέλιξη πυροδότησε μια σειρά αποτυχημένων προσπαθειών από την αμερικανική κυβέρνηση να αποτρέψει μια περιφερειακή κρίση, με αποτέλεσμα τον Βάιντεν να βρεθεί σε δύσκολη θέση. Η εμπλοκή των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, λόγω της κλιμάκωσης των συγκρούσεων, έχει φέρει στο προσκήνιο τις κακές σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Ιερουσαλήμ. Ο ισραηλινός δημοσιογράφος Γιόσι Μέλμαν σημειώνει ότι η κατάπαυση του πυρός είναι μάλλον απίθανη πριν τις επόμενες εκλογές στις ΗΠΑ, και οι σχέσεις μεταξύ των Μπάιντεν και Νετανιάχου είναι τεταμένες.
Η πρόσφατη στρατηγική του Ισραήλ περιλαμβάνει επεκτάσεις των στρατιωτικών του επιχειρήσεων, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει τόσο τη Χεζμπολάχ όσο και τις απειλές από το Ιράν. Στο μεταξύ, το ρήγμα στη σχέση των δύο χωρών βάθαινε, με την αμερικανική κυβέρνηση να δηλώνει ότι ο Νετανιάχου επιδεικνύει έλλειψη στρατηγικής. Η στρατιωτική στήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ έχει προκαλέσει αντιδράσεις, και ο πρόεδρος Μπάιντεν επιθυμεί να διατηρήσει την υποστήριξή του λόγω της ιστορικής σημασίας αυτής της σχέσης για τη χώρα του.
Η δυσπιστία μεταξύ των Αμερικανών και των Ισραηλινών αξιωματούχων έχει αυξηθεί, με αναφορές ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εκφράστηκε έντονα για την έλλειψη πληροφόρησης σχετικά με στρατιωτικές επιθέσεις του Ισραήλ. Στο πλαίσιο αυτό, ο Νετανιάχου φαίνεται να επιδιώκει συνεργασία με τους Ρεπουμπλικάνους, ενόψει των εκλογών.
Η πολιτική αναλύτρια Ντάλια Σάιντλιν εξήγησε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ισραηλινός πρωθυπουργός ενδέχεται να ενισχύσουν τη φήμη του ως ενός ηγέτη που δεν διστάζει να αντιπαρατεθεί με τις μεγάλες δυνάμεις. Από την πλευρά του, ο Σάλιβαν παραμένει αισιόδοξος για το μέλλον, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για μια βιώσιμη λύση, ακόμη και εν μέσω των αυξανόμενων κινδύνων και απωλειών.
Ωστόσο, με τα τωρινά δεδομένα, η δυνατότητα των ΗΠΑ να διαδραματίσουν έναν καίριο ρόλο στην επίλυση της κρίσης φαίνεται περιορισμένη. Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και η κλιμάκωση της σύγκρουσης παραμένουν υπό την παρακολούθηση των Ηνωμένων Πολιτειών, κάτι που θα απαιτήσει σοβαρές προσεγγίσεις στο μέλλον.»
Πηγή: tovima.gr