Στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άνοιξε την ομιλία του αναφερόμενος στην κατάσταση στη Γάζα και το Παλαιστινιακό ζήτημα. Τόνισε την ικανοποίησή του για την παρουσία του εκπροσώπου της Παλαιστίνης και αναγνώρισε την προσπάθεια που έγινε για να φτάσει εκεί. Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος δεν δίστασε να αποκαλέσει τους Ισραηλινούς της κυβέρνησης Νετανιάχου «βαρβάρους», καταδικάζοντας την κατάσταση που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε την ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή. Ο Ερντογάν έθεσε ερωτήματα σχετικά με τα δικαιώματα των κατοίκων της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, διερωτώμενος ποιοι είναι οι λόγοι που καθυστερεί η διεθνής κοινότητα να δράσει και να σταματήσει την ανθρωπιστική καταστροφή. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός, ανταλλαγή ομήρων και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην κατεστραμμένη Γάζα.

Στο λόγο του, δεν παρέλειψε να συσχετίσει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου με ιστορικές μνήμες φρίκης, κάνοντάς τον να παραλληλιστεί με τον Χίτλερ. Η ομιλία καθόρισε την έντονη θέση της Τουρκίας υπέρ της Παλαιστίνης και την καταδίκη της βίας, στέλνοντας ένα μήνυμα προς τα Ηνωμένα Έθνη και τα κράτη που στηρίζουν το Ισραήλ.

Πηγή: tovima.gr