Το μεσημέρι της Τρίτης 8 Οκτωβρίου, η Εθνοσυνέλευση είχε προγραμματίσει να εξετάσει την πρόταση μομφής κατά του Εμανουέλ Μακρόν, την οποία είχε υποβάλει το κόμμα «La France insoumise» του Ζαν-Λυκ Μελανσόν, στα μέσα Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, μεγάλο μέρος του κειμένου είχε ήδη απορριφθεί από την Επιτροπή Νομικών, και η διαδικασία για την κατοχύρωση της πρότασης είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το αργότερο δέκα ημέρες από την υποβολή της.
Οι πρώην πρόεδροι των πλειοψηφικών ομάδων, όπως το «EPR», το «MoDem», το «Horizons», το «Droite républicaine» και το «UDR», αντέτειναν την πρόταση, και επιπλέον η Μαρίν Λεπέν δεν συμμετείχε στη διαδικασία. Αυτή η αποχή έδωσε τη δυνατότητα στον Μακρόν να αποφύγει τη συζήτηση σχετικά με την «επικίνδυνη και αλλοπρόσαλλη πολιτική του», όπως την χαρακτήρισαν οι αντίπαλοί του.
Η επικεφαλής του «Ανυπότακτη Γαλλία», Ματίλντ Πανό, δήλωσε ότι η Μαρίν Λεπέν «έσωσε» τον Εμανουέλ Μακρόν από τη διαδικασία. Οι βουλευτές του κόμματος αντέτειναν τις κατηγορίες ενάντια στη Λεπέν. Η Κλεμάνς Γκετέ χαρακτήρισε σκανδαλώδη τη στήριξη του προεδρικού στρατοπέδου από την ακροδεξιά. Παρομοίως, ο Μανουέλ Μπομπάρ κατήγγειλε τη Λεπέν για «συμφωνία» με τους υποστηρικτές του Μακρόν.
Η διαδικασία για την πρόταση μομφής ολοκληρώθηκε, βάζοντας τέλος στην προοπτική να προχωρήσει η παραπομπή του προεδρου. Η πιθανότητα επιτυχίας της πρότασης ήταν εξαιρετικά περιορισμένη, δεδομένου ότι απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων στην Εθνοσυνέλευση και τη Γερουσία. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια πρόταση περνάει από το προεδρείο της Εθνοσυνέλευσης, προγεύοντας ότι οι αριστερές ομάδες έχουν τη δυνατότητα να επηρεάζουν τις διαδικασίες.
Πηγή: tovima.gr