Μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948 και τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων, πολλοί πρόσφυγες κατέφυγαν στο Λίβανο, μετατρέποντας το νότιο κομμάτι της χώρας σε έδρα ένοπλων ομάδων όπως η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστινίας (PLO). Αυτή η κατάσταση οδήγησε στην ένταση της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης. Οι πρώτες ισραηλινές εισβολές στο Λίβανο είχαν στόχο να απομακρύνουν τις παλαιστινιακές στρατιωτικές δυνάμεις από τα σύνορα του Ισραήλ, αλλά τελικά προκάλεσαν τη δημιουργία νέων εχθρών, όπως η Χεζμπολάχ, που πλέον υποστηρίζεται από το Ιράν.
Η πρώτη ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση, γνωστή ως “Λιτάνι,” ξεκίνησε το 1978 ως αντίποινα μετά από μια επίθεση παλαιστινίων σε λεωφορείο, με αποτέλεσμα 35 Ισραηλινούς να χάσουν τη ζωή τους. Στρατεύματα του Ισραήλ πραγματοποίησαν χερσαία εισβολή στο νότιο Λίβανο, υποστηριζόμενα από μια λιβανέζικη χριστιανική πολιτοφυλακή, με στόχο να σπρώξουν την PLO πέρα από τον ποταμό Λιτάνι. Παρά την επιτυχία τους στην επίθεση, οι αναλυτές αναφέρουν ότι οι απώλειες αμάχων ήταν πολύ μεγαλύτερες από τις αναγνωρισμένες.
Στη συνέχεια, το 1982, ένας παλαιστίνιος προχώρησε σε απόπειρα δολοφονίας του Ισραηλινού πρέσβη στη Βρετανία, γεγονός που οδήγησε στο ξεκίνημα της δεύτερης εισβολής, γνωστής ως “Ειρήνη για τη Γαλιλαία.” Ο σκοπός αυτής της επιχείρησης ήταν και πάλι να απομακρύνουν τους παλαιστινίους μαχητές από τα σύνορα και να σταματήσουν τις επιθέσεις ρουκετών. Ωστόσο, οι ισραηλινοί στρατηγοί δεν εκπλήρωσαν την υπόσχεση του πρωθυπουργού Μπέγκιν για γρήγορη αποχώρηση και η Χεζμπολάχ αναδύθηκε από αυτή τη σύγκρουση, με το Ιράν να προσφέρει υποστήριξη.
Η κατάσταση κλιμακώθηκε σε όρους βίας, με τον πόλεμο Ισραήλ-Χεζμπολάχ το 2006. Μετά την απαγωγή δύο Ισραηλινών στρατιωτών από την Χεζμπολάχ, το Ισραήλ εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση στο νότιο Λίβανο. Παρά τις μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις του, το Ισραήλ δεν μπόρεσε να επιτύχει τους στόχους του και η δημοτικότητα του πρωθυπουργού Ολμέρτ κατέρρευσε μετά από έντονη κριτική.
Δεκαοκτώ χρόνια μετά την αποχώρηση του Ισραήλ από τη “ζώνη ασφαλείας,” οι διασυνοριακές συγκρούσεις συνεχίστηκαν, υπογραμμίζοντας τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Πρόσφατα, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε τη συνέχιση των στρατιωτικών επιθετικών δράσεων κατά της Χεζμπολάχ, αφήνοντας ανοιχτό το μέλλον των εξελίξεων.
Πηγή: tovima.gr