Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι η ομιλία του ενώπιον του ΟΗΕ είναι η τελευταία του ως πρόεδρος. Αναφέρθηκε σε πολλές ιστορικές στιγμές, όπως η εξουδετέρωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν και οι επιπτώσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ κατάφεραν να περιορίσουν τα πυρηνικά και να τερματίσουν τον Ψυχρό Πόλεμο, τονίζοντας ότι οι προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Σχολιάζοντας τις τρέχουσες κρίσεις, ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στην πανδημία του κορονοϊού και την ανάγκη για δράση κατά της Κλιματικής Αλλαγής, λέγοντας ότι σήμερα βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο και οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα κρίνουν τις επόμενες δεκαετίες. Ξεχωριστή αναφορά έκανε και στην Ουκρανία, δηλώνοντας ότι ο δυτικός κόσμος έχει υποστηρίξει την ελευθερία της χώρας.

Μίλησε επίσης για την κατάσταση στη Γάζα και τη δυστυχία των Παλαιστινίων, εκφράζοντας την οργή του για τις πρόσφατες συγκρούσεις. «Πρέπει να σταματήσει το μαρτύριό τους», είπε. Σημείωσε την σημασία της ειρηνικής συνύπαρξης και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Μπάιντεν τόνισε την αξία της εξυπηρέτησης του λαού, αναφερόμενος στη μετάβαση στη νέα γενιά και υπογραμμίζοντας ότι η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός. «Είμαστε εδώ για να υπηρετούμε τον λαό και τίποτε άλλο», κατέληξε.

Πηγή: tovima.gr