Εντός της επόμενης τετραετίας, αναμένονται ετήσιες αυξήσεις μισθών από 4,8% έως 5,3% για την επίτευξη των κυβερνητικών στόχων. Στοχεύεται ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ το 2027 και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ. Οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού θα είναι περίπου 40 ευρώ ετησίως, διαμορφώνοντας τον από 830 ευρώ το 2024 στα 950 ευρώ το 2027. Παράλληλα, ο μέσος μισθός θα πρέπει να αναρριχηθεί από 1.251 ευρώ το 2023 στα 1.520,50 ευρώ το 2027, με ετήσιες αυξήσεις άνω των 60 ευρώ.
Η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει επίσης αυξήσεις κατά μέσο όρο 5% τα επόμενα χρόνια, υπογραμμίζοντας ότι οι επιχειρήσεις θα χρειαστεί να ανεβάσουν τις αποδοχές προκειμένου να διατηρήσουν το προσωπικό τους και να προσελκύσουν ειδικότητες που διακινούνται. Σύμφωνα με την ΤτΕ, οι ονομαστικές αμοιβές ανά εργαζόμενο θα αυξάνονται ετησίως κατά περίπου 5%, κυρίως λόγω της έλλειψης εργα力 και των πρόσφατων συλλογικών συμβάσεων σε διάφορους τομείς.
Η κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας οδηγεί σε προκλήσεις για τη διαμόρφωση του μέσου μισθού, καθώς πολλές ομάδες εργαζομένων δεν έχουν υπογράψει συμβάσεις τα τελευταία χρόνια, με συνέπεια οι αμοιβές τους να παραμένουν κοντά στον κατώτατο μισθό. Για να ενισχυθεί η κατάθεση νέων συλλογικών συμβάσεων, η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως προγραμματίζει την ενσωμάτωση οδηγίας που θα ενθαρρύνει την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων.
Σημαντικό ρόλο στην αύξηση του μέσου μισθού διαδραματίζουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Σκοπός είναι να υπάρχουν υποχρεωτικές αυξήσεις σε συλλογικές συμβάσεις ανά κλάδο και να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις, με επένδυση σε καλύτερη πληροφόρηση για τις μισθολογικές αυξήσεις. Εξετάζεται η μείωση του 51% της εργοδοτικής εκπροσώπησης ώστε περισσότερες κλαδικές συμβάσεις να αποκτούν ισχύ για όλους τους εργαζόμενους.
Η νέα νομοθεσία θα περιλαμβάνει κριτήρια για τον καθορισμό του ύψους της αύξησης του κατώτατου μισθού μετά το 2027. Αυτά θα περιλαμβάνουν παράγοντες όπως η αγοραστική δύναμη, το γενικό επίπεδο αποδοχών, ο ρυθμός αύξησής τους και η παραγωγικότητα της εργασίας, με σκοπό τη στήριξη των οικονομικά αδύναμων νοικοκυριών. Σημειώνεται ότι στη χώρα μας, το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις είναι κάτω από το 30%.
Πηγή: tovima.gr