Η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε πρόσφατα το Μεσοπρόθεσμο Διαρθρωτικό Πρόγραμμα, το οποίο θα είναι η βάση της δημοσιονομικής στρατηγικής για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ο νέος δημοσιονομικός κανόνας επικεντρώνεται στον «κόφτη δαπανών», που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα περιορίζεται να μην αυξάνει τις δαπάνες πέρα από τα όρια που έχουν οριστεί στο Πρόγραμμα.
Αναμένονται αυξήσεις στις καθαρές πρωτογενείς δαπάνες κατά 3,7 δισ. ευρώ το 2025, 3,6 δισ. ευρώ το 2026, 3,18 δισ. ευρώ το 2027 και 3,2 δισ. ευρώ το 2028. Αυτή η διαμόρφωση του δημοσιονομικού χώρου είναι ο καρπός σφιχτής διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες, που τελικά επιτρέπουν μια πιο ευρύχωρη οροφή δαπανών.
Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος είναι περιορισμένος, περίπου 1 δισ. ευρώ ετησίως, με τον μεγαλύτερο μέρος του προορισμένο για εξοπλιστικά προγράμματα, όπως οι φρεγάτες Belhara και τα F35.
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αναδύεται είναι το κύμα συνταξιοδοτήσεων, το οποίο θα επιφέρει σημαντικές δαπάνες. Η Αναλογιστική Αρχή προβλέπει αύξηση στις δαπάνες συνταξιοδότησης κατά 1,4 δισ. ευρώ το 2026, κυρίως λόγω της αύξησης των αιτήσεων για συνταξιοδότηση, που αναμένεται να φτάσουν τις 25.000 περισσότερες μέσα στο 2024 σε σύγκριση με πέρυσι.
Η παρούσα γενιά των baby boomers, η οποία είχε καταγραφεί με σημαντική αύξηση γεννήσεων μεταξύ 1960 και 1965, αιτείται μαζικά συνταξιοδότηση, γεγονός που επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά. Ένα πρόσθετο ζήτημα είναι ότι πολλοί ασφαλισμένοι επιλέγουν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης χωρίς να διακόψουν την εργασία τους, εκμεταλλευόμενοι την δυνατότητα λήψης πλήρους σύνταξης ενώ εργάζονται.
Πηγή: tovima.gr