Η ΕΚΤ προγραμματίζει την πλήρη αποδέσμευση από την περιοριστική νομισματική πολιτική μέχρι το τέλος του 2025, με στόχο να διαμορφώσει τα επιτόκια σε επίπεδα που θα επιτρέπουν τη ζήτηση. Αυτό έρχεται ως αποτέλεσμα δημοσκόπησης του Bloomberg, η οποία έδειξε τη διάθεση της τράπεζας να προχωρήσει σε ταχύτερες μειώσεις επιτοκίων, με προϋπόθεση τα σχετικά οικονομικά στοιχεία.

Η αναφορά στην προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο αποκάλυψε ότι ο πληθωρισμός είχε υποχωρήσει ταχύτερα από όσο αναμενόταν. Παράλληλα, οι αναλυτές προβλέπουν μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε συνεδρίαση έως τον Μάρτιο, με δύο επιπλέον μειώσεις το 2025, καταλήγοντας σε επίπεδο 2%.

Πολλοί οικονομολόγοι, ωστόσο, εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με την επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2%. Οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας δείχνουν χαλάρωση, αλλά η ανεργία παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Οι μισθοί εξακολουθούν να αυξάνονται, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι πιέσεις στον τομέα μισθών δεν αναμένεται να επιβραδυνθούν εύκολα.

Ο Bill Diviney, ανώτερος οικονομολόγος στην ABN Amro, τόνισε την πρόκληση που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ για τη διαχείριση των κινδύνων ανάπτυξης και των ανοδικών πιέσεων του πληθωρισμού. Σημαντικοί οικονομικοί κίνδυνοι ενδέχεται να προκύψουν από γεωπολιτικές εντάσεις και τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, επηρεάζοντας την ευρωπαϊκή οικονομία.

Αν και η ΕΚΤ δείχνει διάθεση να προχωρήσει σε μειώσεις, οι αξιωματούχοι επισημαίνουν την ανάγκη να παραμείνουν προσεκτικοί. Δύο τρίτα των ερωτηθέντων προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τη σφιχτή πολιτική της μέχρις ότου διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί στο 2%.

Η τελευταία ανακοίνωση των πρακτικών της ΕΚΤ από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου ανέδειξε τη σημασία για σταδιακή χαλάρωση, λόγω των εγχώριων πιέσεων στις τιμές. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θέτουν ως προτεραιότητα την παρακολούθηση της σταθεροποίησης του πληθωρισμού στον στόχο, υποδεικνύοντας ότι τυχόν καθυστερήσεις θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν προσοχή για να αποφευχθεί η πρόωρη επιστροφή σε περιοριστική πολιτική.

Πηγή: tovima.gr