Ο CEO της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντίμον, επεσήμανε πρόσφατα τις ανησυχίες του σχετικά με τη γεωπολιτική κατάσταση, προειδοποιώντας ότι η παγκόσμια σταθερότητα έχει επιδεινωθεί. Κατά την επίσκεψή του στην Ινδία, δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNBC ότι «η γεωπολιτική χειροτερεύει, δεν βελτιώνεται», εκφράζοντας τη δυνατότητα ατυχημάτων στην παροχή ενέργειας και τονίσε την επικινδυνότητα που προκύπτει από τους πολλούς πολέμους που διεξάγονται παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον Ντίμον, οι επιθέσεις που πραγματοποίησε η ομάδα Χούτι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, οι οποίες περιλαμβάνουν επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια, καταδεικνύουν την κρισιμότητα της κατάστασης. Ο CEO τόνισε ότι η γεωπολιτική αστάθεια είναι αυτό που απαιτεί την περισσότερη προσοχή του, λέγοντας: «Οι Χούτι επιτέθηκαν σε τουλάχιστον δύο δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου αυτόν τον μήνα».

Έναν χρόνο πριν, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Ντίμον είχε ήδη χαρακτηρίσει τη γεωπολιτική τον μεγαλύτερο κίνδυνο που αντιμετωπίζει ο κόσμος, προειδοποιώντας ότι οι παγκόσμιες ανησυχίες είναι μεγαλύτερες από τον πληθωρισμό ή μια πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ. Επιπλέον, εξέφρασε την ανησυχία του για έναν ενδεχόμενο πόλεμο μεγάλης διάρκειας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Αναφερόμενος στην αμερικανική οικονομία, ο Ντίμον εξέφρασε έναν συνδυασμό αισιοδοξίας και σκεπτικισμού, δηλώνοντας: «Είμαι μακροπρόθεσμα αισιόδοξος, αλλά βραχυπρόθεσμα είμαι πιο δύσπιστος από άλλους ανθρώπους». Σημείωσε ότι οι αγορές φαίνεται να αναμένουν θετικές εξελίξεις, αλλά εκείνος προτιμά να είναι στην επιφυλακτική πλευρά.

Μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο «Financial Markets Quality» του Georgetown Psaros Center for Financial Markets and Policy, τόνισε ότι τα γεωπολιτικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των συγκρούσεων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, καθώς και οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, είναι οι κύριες ανησυχίες του. Κατέληξε λέγοντας: «Οι άνθρωποι εστιάζουν υπερβολικά στο αν θα έχουμε μια ήπια ή σκληρή προσγείωση, αλλά αυτά τα θέματα έχουν μεγαλύτερη σημασία».

Πηγή: tovima.gr