Μετά την κύρωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τους επαρκείς κατώτατους μισθούς, η χώρα μας προχωρά σε μια σημαντική διαδικασία για την αυτόματη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Η αύξηση θα βασίζεται σε τέσσερα κριτήρια, όπως καθορίζει το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής που δημιουργήθηκε από το υπουργείο Εργασίας. Οι παράμετροι αυτοί περιλαμβάνουν:
1. Την αγοραστική δύναμη των μισθών, με βάση το κόστος διαβίωσης.
2. Το γενικό επίπεδο και την κατανομή των μισθών.
3. Τον ρυθμό αύξησης των μισθών.
4. Τα μακροπρόθεσμα επίπεδα παραγωγικότητας.
Το πόρισμα, το οποίο παραδόθηκε στην υπουργό Εργασίας, κυρία Νίκη Κεραμέως, στις 8 Οκτωβρίου, κοινοποιήθηκε στους κοινωνικούς εταίρους ώστε να υπάρξει διάλογος πριν την υποβολή του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.
Ειδικότερα, η αυτόματη αναπροσαρμογή θα υπολογίζεται με τη βοήθεια ενός συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή για το κατώτερο 20% της εισοδηματικής κατανομής, καθώς και του ήμισυ του ετήσιου ποσοστού μεταβολής της αγοραστικής δύναμης του γενικού δείκτη μισθών. Ωστόσο, αν ο συντελεστής αυτός καταλήξει σε μείωση του νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου, δεν θα πραγματοποιείται αναπροσαρμογή.
Αξιοσημείωτο είναι ότι προβλέπεται και η δυνατότητα να ανασταλεί η αυτόματη αναπροσαρμογή σε περιπτώσεις σημαντικής ύφεσης της οικονομίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθεί την εφαρμογή της Οδηγίας, με τα κράτη μέλη υποχρεωμένα να υποβάλλουν εκθέσεις που θα περιέχουν στοιχεία σχετικά με την κάλυψη των εργαζομένων από συλλογικές διαπραγματεύσεις, το επίπεδο του κατώτατου μισθού και τις διαφοροποιήσεις αυτού.
Η οδηγία δίνει έμφαση και στην ενίσχυση της κάλυψης των εργαζομένων μέσω συλλογικών συμβάσεων εργασίας, με στόχο την αύξησή της στο 80%. Στην Ελλάδα, το ποσοστό κάλυψης είναι χαμηλό, και γι’ αυτό απαιτείται σχέδιο δράσης για την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε κλαδικό ή διακλαδικό επίπεδο. Αυτό το σχέδιο θα πρέπει να αναθεωρείται και να επικαιροποιείται τουλάχιστον κάθε πέντε χρόνια και θα πρέπει να δημιουργείται σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους.
Πηγή: tovima.gr