Φθηνότερο λευκό τυρί, παραγόμενο κυρίως από εισαγόμενο γάλα και τυριά, όπως η gouda, προτιμούν τα ελληνικά νοικοκυριά, απορρίπτοντας τη φέτα ΠΟΠ, η οποία παρασκευάζεται από ελληνικό πρόβειο και γίδινο γάλα. Παρά τις προσφορές στα σούπερ μάρκετ, που προσφέρουν τη φέτα ΠΟΠ σε τιμές 9-10 ευρώ το κιλό, οι καταναλωτές δεν δείχνουν να πείθονται λόγω των ολοένα αυξανόμενων τιμών που επηρεάζουν τα εισοδήματά τους.
Η μείωση της κατανάλωσης φέτας είναι εντυπωσιακή, με τον Στέλιο Σαράντη, διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία, να δηλώνει ότι η κατανάλωση έχει υποχωρήσει κατά 70%. Σύμφωνα με σχετική μελέτη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η συμμετοχή των πωλήσεων επώνυμων προϊόντων φέτας στην ελληνική αγορά έχει μειωθεί σημαντικά, από 85% σε 79% τη συγκεκριμένη περίοδο.
Η αντίθεση αυτής της εικόνας έρχεται από τις εξαγωγές φέτας, οι οποίες συνεχίζουν να αυξάνονται με ποσοστό 6% το 2023. Από την αρχή του 2024 έως το τέλος Ιουλίου, οι εξαγωγές έχουν σημειώσει αύξηση 7% σε σύγκριση με πέρυσι. Η φέτα έχει συνεισφέρει περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ στις τρέχουσες συναλλαγές του αγροδιατροφικού τομέα το 2023, σε σύγκριση με μόλις 142 εκατομμύρια ευρώ το 2014, σημειώνοντας αύξηση 700% τα τελευταία δέκα χρόνια.
Αντίστοιχη μείωση στην κατανάλωση τυριού παρατηρείται και στην Κύπρο, όπου οι πολίτες επιλέγουν φθηνότερο εισαγόμενο grill cheese αντί για το παραδοσιακό χαλλούμι ΠΟΠ. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι το 97% του χαλλουμιού που παράγεται εξάγεται, με την αξία της αγοράς να ανέρχεται στα 300 εκατομμύρια ευρώ.
Η δραματική υποχώρηση της κατανάλωσης φέτας σχετίζεται κυρίως με την τιμή του προϊόντος, η οποία καθίσταται πολυτελής για μεγάλο μέρος των νοικοκυριών. Από το 2021 έως το 2023, οι τιμές του τυριού έχουν αυξηθεί κατά 39,3%. Το 2024 παρατηρήθηκε μια μικρή μείωση 2,14% στις τιμές, όμως η φέτα παραμένει τουλάχιστον 30% ακριβότερη σε σχέση με τις αρχές του 2022.
Πηγή: tovima.gr