Η φορολογική διοίκηση προγραμματίζει σημαντικές αλλαγές για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η οποία έχει γίνει συνήθεια για πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες. Σύμφωνα με στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων, παρατηρείται ένα ποσοστό που δηλώνει ζημιές ή ελάχιστα εισοδήματα, με αποτέλεσμα, οι αρχές να εκτιμούν ότι υπάρχει μεγάλη ποσότητα μη δηλωθέντων εισοδημάτων.

Έως τον Ιανουάριο του 2025, οι υπερβολικές δαπάνες που εξυπηρετούν μόνο φορολογικούς σκοπούς θα παύσουν να είναι αποδεκτές. Από την 1η Οκτωβρίου 2024, αναμένονται σοβαρές μειώσεις στις αποδεκτές αποκλίσεις των δηλωμένων δαπανών σε σχέση με τα στοιχεία που καταχωρούνται στο myDATA. Επιπλέον, όλοι οι επαγγελματίες θα πρέπει να καταβάλουν το ΦΠΑ με βάση τα δεδομένα που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα.

Η ΑΑΔΕ έχει προχωρήσει σε εκτεταμένους ελέγχους για τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων με τις νέες ρυθμίσεις. Η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS είναι ένα από τα κρίσιμα ζητήματα που ελέγχονται, καθώς και η εφαρμογή του συστήματος IRIS για άμεσες πληρωμές. Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι επιχειρήσεις καταγράφουν και αναφέρουν σωστά τις συναλλαγές τους.

Το ψηφιακό πελατολόγιο, που θα εφαρμοστεί για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών, θα επιτρέψει στους ελεγκτές να παρακολουθούν τη δραστηριότητα σε πραγματικό χρόνο, μειώνοντας έτσι τη δυνατότητα φοροδιαφυγής. Οι επαγγελματίες αυτού του τομέα θα υποχρεωθούν να καταχωρούν ηλεκτρονικά τα στοιχεία των πελατών τους, καθιστώντας δύσκολη την απόκρυψη εσόδων.

Αναμένονται επίσης νέες παρεμβάσεις, όπως η κατάργηση των αποδεκτών αποκλίσεων για έσοδα και έξοδα, και η εφαρμογή ψηφιακών εργαλείων που θα κάνουν πιο διαφανή τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων, περιλαμβάνοντας τις κωδικοποιήσεις του εντύπου Ε3. Αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει σε έναν πιο αυτοματοποιημένο υπολογισμό των φορολογικών υποχρεώσεων.

Η αυξανόμενη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών έχει ήδη συμβάλει στη μείωση του «κενού ΦΠΑ», ωθώντας το κράτος να επιδιώξει περαιτέρω βελτιώσεις στην είσπραξη του φόρου. Από τον περασμένο χρόνο, το σύστημα IRIS έχει αυξήσει τη συνδεσιμότητα με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, επιτρέποντας μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές.

Τα επιτρεπτά όρια αποκλίσεων για το ΦΠΑ θα μειωθούν σημαντικά, με στόχο την πλήρη εξάλειψή τους από το 2025, ενώ σταδιακά τα έσοδα και έξοδα θα καταγράφονται απευθείας μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myDATA.

Αυτές οι κινήσεις αντανακλούν τη δέσμευση της πολιτείας να ενισχύσει τη φορολογική συμμόρφωση και να αναδείξει τη σημασία της διαφάνειας στις οικονομικές συναλλαγές. Οι νέες μέθοδοι ελέγχου και παρακολούθησης σκοπεύουν να ελαχιστοποιήσουν τον παραδοσιακό κίνδυνο φοροδιαφυγής που σχετίζεται με την αδήλωτη εργασία και τα κρυφά εισοδήματα.

Πηγή: tovima.gr