Στο 3% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, ελαφρώς μειωμένος από το 3,2% που ήταν τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat. Αντίθετα, στην ευρωζώνη ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε αύξηση 1,8% τον ίδιο μήνα, μειωμένος από το 2,2% του Αυγούστου, παραμένοντας κάτω από το όριο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ. Σε μηνιαία βάση, η ανοδική πορεία της Ελλάδας φαινόταν να ήταν υψηλή, φτάνοντας το 1,7%, με την Πορτογαλία και την Ιταλία να ακολουθούν με 1,2%.

Σχετικά με τις κυριότερες συνιστώσες του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, οι υπηρεσίες αναμένονται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Σεπτέμβριο με 4,0%, μειωμένο ελαφρώς από το 4,1% του Αυγούστου. Ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός με 2,4% και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά στο 0,4%, ενώ η ενέργεια παρουσίασε πτώση με -6,0%.

Στη Γερμανία, ο εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή υποχώρησε στο 1,8%, χαμηλότερα από τις προσδοκίες των οικονομολόγων που τον είχαν τοποθετήσει στο 1,9%. Τον Αύγουστο, αυτός ο δείκτης είχε καταγράψει υποχώρηση στο 2%. Επίσης, ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αποκλείει την ενέργεια και τα τρόφιμα, διαμορφώθηκε στο 2,7%, ελαφρώς μειωμένος από το 2,8% του προηγούμενου μήνα.

Η Γαλλία και η Ισπανία επίσης παρουσίασαν υποχωρήσεις στον πληθωρισμό, ο οποίος «έπεσε» κάτω από το 2%, κάτι που ενισχύει την εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα επιταχύνει τη μείωση των επιτοκίων. Στη Γαλλία, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 1,5%, ενώ στην Ισπανία περιορίστηκαν στο 1,7%. Οι αναλυτές περίμεναν μετρήσεις γύρω στο 1,9% και για τις δύο χώρες.

Στην Ιταλία, ο πληθωρισμός κατρακύλησε κάτω από το 1%, με τον δείκτη να αυξάνεται μόλις κατά 0,8% τον Σεπτέμβριο, ενώ τον Αύγουστο είχε σημειώσει 1,2%. Η πτώση αυτή αποδίδεται κυρίως στο κόστος της ενέργειας και των μεταφορών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.

Πηγή: tovima.gr