Η χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, που κράτησε λίγο περισσότερο από 4 ώρες, επικεντρώθηκε στον ελληνικό σιδηρόδρομο, με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα να ενημερώνει τους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Κατά την τοποθέτησή του, τόνισε ότι «δεν είμαι εδώ για να ωραιοποιήσω καταστάσεις» και επεσήμανε ότι τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί απαιτούν διαρκή effort.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην κατάσταση των συστημάτων, τονίζοντας ότι λόγω της κακοκαιρίας Daniel, η σηματοδότηση και η τηλεδιοίκηση μέχρι τη Λάρισα είναι εκτός λειτουργίας, αν και τα έργα αποκατάστασης συνεχίζονται. Ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι η μεταρρύθμιση του σιδηροδρομικού τομέα προχωρά, συμμορφώνονται με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις και θα ενισχυθούν οι υποδομές.

Εξηγώντας τα βήματα για τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου δημόσιου φορέα, σημείωσε ότι θα ενσωματώσει τον ΟΣΕ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την ΓΑΙΑΟΣΕ και το τροχαίο υλικό, με την ανάπτυξή του να χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους. Ο υπουργός μίλησε επίσης για περισσότερα από 1,2 δις ευρώ για 18 έργα, τα οποία απαιτούν χρόνο για να ολοκληρωθούν λόγω των παθογενειών που συσσωρεύονται στον τομέα.

Η αντιπολίτευση εξέφρασε έντονη κριτική, με ιδιαίτερη αναφορά στα πρόσφατα περιστατικά που παραλίγο να προκαλέσουν σοβαρά ατυχήματα. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, εστίασε στο δυστύχημα των Τεμπών και κάλεσε τον υπουργό να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, ενώ επισήμανε τη σύγχυση που προκαλεί η δήλωση ότι τα τρένα είναι ασφαλή.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας επανήλθε και σημείωσε ότι δεν τρίβει τα χέρια του για την ύπαρξη των προβλημάτων, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος είναι η ενίσχυση της ασφάλειας των μεταφορών. Συνέστησε αλληλεγγύη και ατομική ευθύνη από όλους τους εμπλεκόμενους προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος, ανήγγειλε την ανάγκη απολογισμού για τα χρήματα που δόθηκαν στην ελληνική σιδηροδρομική υποδομή από τη στιγμή που η χώρα εντάχθηκε στην Ε.Ε. και για το πώς αυτά χρησιμοποιήθηκαν.

Πηγή: tovima.gr