«Είμαι εδώ» δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης, με τον Παύλο Πολάκη να απαντά «Κι εγώ εδώ είμαι» και τον Σωκράτη Φάμελλο να προσθέτει «Είμαστε εδώ». Η κατάσταση μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ είναι τεταμένη, και το ερώτημα «πού βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ» είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Οι πρωτοφανείς αυτές συνθήκες πλήττουν τα μέλη, τους φίλους και τους ψηφοφόρους του, ενώ φαίνεται ότι τα κεντρικά στελέχη ενδιαφέρονται περισσότερο για το προσωπικό τους όφελος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εισήλθε σε μια πολιτικά δύσκολη τροχιά μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για εκλογές ηγεσίας στις 24 Νοεμβρίου και εφόσον χρειαστεί, δευτερό γύρο την 1η Δεκεμβρίου. Αυτή η πορεία δεν φαίνεται να χωράει όλους τους συμμετέχοντες, καθώς οι συμπεριφορές και οι στρατηγικές τους δείχνουν την αδυναμία τους να συνεργαστούν μετά τις εκλογές.

Όσο για την επόμενη μέρα, ο Κασσελάκης επενδύει στην υποστήριξη των βουλευτών του, με ορισμένους να δηλώνουν ευθέως ότι «όσοι δεν μπορούν να υπηρετήσουν το σχέδιο Κασσελάκη, δεν έχουν λόγο παραμονής στο κόμμα». Αντίστοιχα, ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης ανέφερε κατηγορηματικά ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε όλοι μαζί», ένας ισχυρισμός που αντικατοπτρίζει την κατάσταση υποδιαίρεσης.

Η υποστήριξη της ομάδας των 87, που έχει καθορίσει τη διαδικασία εγγραφής υποψηφιοτήτων, είναι δεδομένη, αν και ορισμένα μέλη το κάνουν με κρύα καρδιά. Υπάρχει μάλιστα κίνδυνος να παρουσιαστεί και έκπληξη στην εκλογική διαδικασία, πέρα από τις ήδη γνωστές υποψηφιότητες.

Στο μεταξύ, η τοξικότητα και οι προσωπικές αντιπαραθέσεις έχουν οδηγήσει αρκετά πρόσωπα να αποφύγουν τη συμμετοχή τους στην εσωκομματική αντιπαράθεση, που διακυβεύει την ενότητα και τη συντροφικότητα της παράταξης.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επανεμφανιστεί και να παραλάβει το ετήσιο βραβείο Ειρήνης «Νίκος Νικηφορίδης» για τη Συμφωνία των Πρεσπών, εν μέσω αυτής της πολιτικής καταιγίδας. Σχολιάζοντας την κατάσταση, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχουν τρία στηρίγματα για τον Κασσελάκη, αναφερόμενος σε μια νέα πολιτική ταυτότητα που δεν συνδυάζεται με αριστερές αξίες. «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένα κεφάλαιο για το μέλλον, όχι για το τώρα», κατέληξε ο Κοτζιάς.

Πηγή: tovima.gr