Σε κατάσταση πολέμου εξακολουθεί να βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι εκτιμήσεις για τη διάσπαση του κόμματος πληθαίνουν. Τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στην Κεντρική Επιτροπή το περασμένο Σάββατο, με την αποχώρηση μελών που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη, ενίσχυσαν τα σενάρια διάσπασης. Πολύς κόσμος αναρωτιέται κατά πόσο είναι πιθανή η διαγραφή του Κασσελάκη από το κόμμα, καθώς πολλά μέλη της πλειοψηφίας επιθυμούν σθεναρά μια τέτοια εξέλιξη, θέλοντας να αποτρέψουν την υποψηφιότητά του. Παρά την αυτοκαταστροφική φύση ενός τέτοιου μέτρου για το ΣΥΡΙΖΑ, τα κεντρικά στελέχη δείχνουν ότι δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις συνέπειες του ξεκαθαρίσματος.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη και οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιούνται στο παρασκήνιο δείχνουν ότι τα μέλη του κόμματος αισθάνονται πλέον ξένα μεταξύ τους. Είναι μια εμφύλια σύγκρουση που έχει τον χαρακτήρα του απόλυτου διλήμματος: ή αυτοί ή εμείς. Επιπλέον, η τοξικότητα που έχει αναπτυχθεί εδώ και ενάμιση χρόνο προκαλεί σοβαρά προβλήματα μέσα στο κόμμα, σε αντιδιαστολή με το ΠαΣοΚ, το οποίο προχώρησε σε εσωκομματικές διαδικασίες που ενίσχυσαν τη θέση του.

Βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν έντονο προβληματισμό, πιστεύοντας ότι υπάρχει υπαρξιακό πρόβλημα που απομακρύνει τους πολίτες, αντί να τους συσπειρώνει. Η τοξικότητα και η αποξένωση από τους ψηφοφόρους, ιδιαίτερα από εκείνους που προέρχονται από το ΠαΣοΚ, συνθλίβουν κάθε δυνατότητα επανασύνδεσης. Αν και οι πιο αριστεροί ψηφοφόροι δεν επέστρεψαν στην πατρογονική τους πολιτική στέγη, η απομάκρυνση είναι πλέον εμφανής.

Σε αυτό το πλαίσιο, η σύγκρουση εντός του κόμματος συνεχίζεται, με τους «87» να στοχεύουν στην πολιτική εξουδετέρωση του παλιού τους «πουλέν», χωρίς εκείνος να δείχνει διάθεση υποχώρησης. Όταν καμία πλευρά δεν είναι πρόθυμη να υποχωρήσει και η δυνατότητα συμβιβασμού φαίνεται εξαιρετικά περιορισμένη, είναι σχεδόν βέβαιο ότι και οι δύο πλευρές θα οδηγηθούν σε βύθιση ή σε διάλυση. Πηγή: tovima.gr