Ο τυφώνας Μίλτον, κατηγορίας 5, αναμένεται να πλήξει την Φλόριντα, προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια των κατοίκων. Οι εκκενώσεις γίνονται επιτακτική ανάγκη σε αυτή την κατάσταση, καθώς οι συνέπειες μιας τέτοιας καταιγίδας μπορεί να είναι θανατηφόρες. Την ίδια στιγμή, νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι οι τυφώνες και οι τροπικές καταιγίδες στις ΗΠΑ ενδέχεται να συνδέονται με αυξημένα ποσοστά θανάτου για 15 χρόνια μετά την εκδήλωσή τους.
Η ανάλυση, που δημοσιεύθηκε στο Nature, έδειξε ότι οι θάνατοι που προκύπτουν από τροπικούς κυκλώνες δεν περιορίζονται στους άμεσους θανάτους κατά τη διάρκεια της καταιγίδας. Κατά μέσο όρο, περίπου 24 άτομα χάνουν τη ζωή τους ανά καταιγίδα λόγω πνιγμού ή άλλων τραυματισμών. Ωστόσο, οι νέες εκτιμήσεις δείχνουν ότι συνολικά ένας μέσος τροπικός κυκλώνας μπορεί να προκαλέσει έμμεσα 7.000 έως 11.000 επιπλέον θανάτους, με συνολικό αριθμό θυμάτων από το 1930 να κυμαίνεται από 3,6 έως 5,2 εκατομμύρια.
Στον πυρήνα αυτής της έρευνας βρίσκονται οι αλυσιδωτές συνέπειες των καταιγίδων. Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 501 τροπικούς κυκλώνες που έπληξαν τις ακτές των ΗΠΑ από το 1930 έως το 2015, αναλύοντας τους θανάτους σε διάφορους πληθυσμούς πριν και μετά από κάθε γεγονός. Η νέα μελέτη συνδέεται με προηγούμενες έρευνες, όπως αυτή του Δρ. Solomon Hsiang το 2014, που έδειξε καθυστερημένη επίδραση των τροπικών κυκλώνων στην οικονομική ανάπτυξη, και άλλες που καταγράφηκαν θανάτους που ήταν σχεδόν 70 φορές περισσότεροι από τις επίσημες καταμετρήσεις.
Η έρευνα επισημαίνει τη σημασία της αναγνώρισης των παραγόντων που οδηγούν σε αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας μακροπρόθεσμα μετά από μια καταιγίδα. Ο Δρ. Hsiang αναφέρει ότι οι υπερβολικοί θάνατοι προέρχονται από τις αλυσιδωτές συνέπειες των καταιγίδων, όπως η ανοικοδόμηση πόλεων, η εκτόπιση οικογενειών και η διάλυση δημόσιων κοινωνικών δικτύων, που μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.
Οι ερευνητές φιλοδοξούν να κατανοήσουν αυτές τις πολύπλοκες σχέσεις και να εντοπίσουν πιθανές πολιτικές παρεμβάσεις για τη διαχείριση των συνεπειών τους, προκειμένου να μειωθεί η θνησιμότητα και να βελτιωθεί η δημόσια υγεία. Η εργασία τους θα συμβάλλει επίσης στην κατανόηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και στην καλύτερη προετοιμασία για το μέλλον.
Πηγή: tovima.gr