Το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί κατά μόλις έξιμισι χρόνια από το 1990, παρά τις σημαντικές ιατρικές και υγειονομικές προόδους. Αυτή η επιβράδυνση παρουσιάζεται σε μελέτη του Πανεπιστημίου του Ιλινόις στο Σικάγο, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Aging». Οι προσδοκίες ότι το προσδόκιμο ζωής θα συνέχιζε να αυξάνεται με γρηγορότερο ρυθμό φαίνεται ότι διαψεύδονται.
Η μελέτη εξετάζει δεδομένα από περιοχές με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής, όπως το Χονγκ Κονγκ, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Αυστραλία. Ειδικότερα, το Χονγκ Κονγκ έχει την υψηλότερη πιθανότητα για τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2019 να φτάσουν τα 100 έτη, με ποσοστά 12,8% για τις γυναίκες και 4,4% για τους άνδρες, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτά τα ποσοστά είναι 3,1% και 1,3% αντίστοιχα.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι ανθρώπινες δυνατότητες προσέγγισης ενός βιολογικά ορισμένου ορίου ζωής είναι πλέον εμφανείς. Οι μακροχρόνιες βελτιώσεις, που προήλθαν κυρίως από την καταπολέμηση ασθενειών, οδηγούν σε μια στασιμότητα στην περαιτέρω παράταση της ζωής, καθώς οι βλαβερές συνέπειες της γήρανσης παραμένουν ένα σοβαρό εμπόδιο.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Τζέι Ολσάνσκι, αναγνωρίζει ότι οι ανθρώπινες ζωές, οι οποίες σήμερα είναι μακρύτερες, βασίζονται σε ιατρικές παρεμβάσεις που προσφέρουν λιγότερα χρόνια ζωής. Για τον λόγο αυτό, προτείνει να στρέψουμε την προσοχή μας στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης και στην προώθηση της υγείας, αντί της απλής αύξησης του προσδόκιμου ζωής.
Πηγή: tovima.gr