Να διασκεπάζεις για το μέλλον της Παλαιστίνης, ενώ απουσιάζουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι! Χθες το πρωί (14/10), στην ομάδα της τουρκικής προεδρίας για τον διεθνή Τύπο στο WhatsApp, ανακοινώθηκε η «Διάσκεψη για το Μέλλον της Παλαιστίνης», η οποία θα πραγματοποιούνταν σήμερα στο αρχηγείο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην Άγκυρα, με τη συμμετοχή του προεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η πρόσκληση δημοσιεύθηκε λιγότερο από 24 ώρες πριν, υποδεικνύοντας ότι ο διεθνής Τύπος δεν ήταν πραγματικά καλεσμένος.

«Προπαγάνδα», ήταν η χαρακτηριστική απάντηση του τούρκου αναλυτή Μουράτ Γετκίν. Ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και σκιώδης ΥΠΕΞ, Ιλχάν Ουζγκέλ, σημείωσε ότι η διάσκεψη διεξάγεται ερήμην των Παλαιστίνιων και των χωρών του αραβικού κόσμου, με μόνη συμμετοχή από την Παλαιστίνη τον πρόεδρο της Βουλής, Ραουχί Φατούχ. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για ένα ακαδημαϊκό συνέδριο που δεν θα έχει καμία επίπτωση στο Μεσανατολικό.

Η διοργάνωση γίνεται σχεδόν αποκλειστικά από υπουργούς της κυβέρνησης Ερντογάν, και σε αυτή συμμετέχουν επίσης από την Ευρώπη ο πρώην πορτογάλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπρούνο Μασάες και ο σλοβένος βουλευτής Μίροσλαβ Γκρεγκόροβιτς. Στην πρώτη συνεδρία, με θέμα «Παγκόσμια διπλωματία και το μέλλον της Παλαιστίνης», κύριος ομιλητής ήταν ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ενώ στη δεύτερη συνεδρία συμμετείχε ο Ερντογάν.

Ο πρώην πρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP και νυν βουλευτής του Κόμματος των Πρασίνων (YSP), Σεζάι Τεμελί, κατέθεσε τη γνώμη του σχετικά με τα ιδιοτελή κίνητρα πίσω από τη διοργάνωση αυτή. Ο Ερντογάν, σύμφωνα με τον Τεμελί, επιδιώκει να εδραιώσει τη θέση του ως πολιτικού ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου, υποστηρίζοντας τη Χαμάς και διατηρώντας αντιπαράθεση με το Ισραήλ. Σημειώνει μάλιστα ότι η υποστήριξη αυτή είναι κρίσιμη για τον τούρκο προεδρικό, καθώς ο αραβικός κόσμος δεν του έχει προσφέρει τη στήριξη που επιθυμεί.

Ο ίδιος προσθέτει ότι η διάσκεψη προγραμματίστηκε εν μέσω ζωηρών αναδιατάξεων στην περιοχή, με κύριες ανησυχίες τον έλεγχο ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τη διαχείριση του κουρδικού ζητήματος. Ειδικότερα, οι τουρκικές στρατιωτικές επεμβάσεις σε περιοχές όπως η Ροτζάβα και ο Βόρειος Ιράκ δείχνουν τη στρατηγική του Ερντογάν να αποτρέψει την καθαρή λύση του κουρδικού ζητήματος.

Τελικά, όλοι αυτοί οι παράγοντες υποδεικνύουν πως η υποστήριξη της Χαμάς είναι για τον Ερντογάν ένα πολιτικό εργαλείο. Ωστόσο, η διοργάνωση αυτή, σύμφωνα με τον Τεμελί, δεν θα έχει καμία ουσιαστική επίδραση στις πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. Πηγή: tovima.gr