Για πρώτη φορά έπειτα από πολλές δεκαετίες, η έρημος Σαχάρα πλημμύρισε, προκαλώντας εντυπωσιακά σκηνικά. Συνήθως η περιοχή δέχεται ελάχιστες βροχοπτώσεις, περιοριζόμενες σε μερικά εκατοστά το χρόνο και αυτές κυρίως στα τέλη του καλοκαιριού. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια δύο ημερών το Σεπτέμβριο, έντονες βροχοπτώσεις έπληξαν τμήματα της ερήμου στο νοτιοανατολικό Μαρόκο, εξαιτίας ενός συστήματος χαμηλών πιέσεων που πέρασε από την περιοχή.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα δορυφόρων της NASA, σε κάποιες περιοχές καταγράφηκαν σχεδόν 20 εκατοστά βροχής. «Έχουν περάσει 30 έως 50 χρόνια από τότε που είχαμε τόση βροχή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο Houssine Youabeb από την μετεωρολογική υπηρεσία του Μαρόκου.

Η βροχή άλλαξε δραματικά το τοπίο, δημιουργώντας νέες λίμνες ανάμεσα στους φοίνικες και τη θαμνώδη χλωρίδα. Εικόνες από την πόλη Merzouga, που βρίσκεται στην καρδιά της ερήμου, απεικονίζουν τις εντυπωσιακές αλλαγές, με νέες υδάτινες επιφάνειες να σχηματίζονται ανάμεσα στους αμμόλοφους. Επιπλέον, πλημμύρισαν και λίμνες που συνήθως είναι στεγνές, όπως η γνωστή λίμνη στο Εθνικό Πάρκο Iriqui, το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο του Μαρόκου.

Επιπλέον, οι δορυφορικές εικόνες που χρησιμοποιούν ψευδοχρώματα της NASA αναδεικνύουν τις νεοσχηματισμένες λίμνες σε ευρείες εκτάσεις της βορειοδυτικής Σαχάρας. Οι προβλέψεις για το μέλλον, ωστόσο, δεν είναι αισιόδοξες, καθώς έρευνες υποδεικνύουν ότι οι ακραίες βροχοπτώσεις στη Σαχάρα μπορεί να γίνουν πιο συχνές, εξαιτίας των συνεπειών της ρύπανσης από ορυκτά καύσιμα και του θερμαινόμενου πλανήτη.

Πηγή: tovima.gr