Ερευνητές από τη Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσαν ότι αναγνώρισαν ένα νέο είδος «καρχαρία φάντασμα», ένα ψάρι ικανό να παγιδεύει τη λεία του στα βάθη του Ειρηνικού Ωκεανού. Η συγκεκριμένη χίμαιρα, γνωστή και ως «καρχαρίας φάντασμα», βρέθηκε στη θαλάσσια περιοχή Τσάταμ του νοτιοδυτικού Ειρηνικού, που εκτείνεται σε μήκος πάνω από 1.000 χιλιόμετρα ανατολικά της Νέας Ζηλανδίας. Η ανακοίνωση έγινε από την ομάδα του Εθνικού Ινστιτούτου Υδάτων και Ατμοσφαιρικής Έρευνας (Niwa) στο Ουέλινγκτον.

Οι «καρχαρίες φαντάσματα» σχετίζονται με τους καρχαρίες και τα σαλάχια και έχουν χόνδρινο σκελετό. Εισάγοντας στη διατροφή τους οστρακόδερμα που εντοπίζουν σε βάθη έως 2.600 μέτρων, αποτελεί μέρος του ενδιαφέροντος για αυτή την κατηγορία ψαριών. Όπως σημείωσε η Μπριτ Φινούτσι, οι «καρχαρίες φαντάσματα» περιορίζονται κυρίως στα βαθιά νερά του ωκεανού.

Το νέο αυτό είδος, που ονομάστηκε «Χαριότα άβια» ως φόρος τιμής στη γιαγιά της Φινούτσι, θεωρούνταν μέχρι πρότινος ότι ανήκε σε ένα μόνο παγκόσμιο είδος. Ωστόσο, οι ερευνητές ανίχνευσαν γενετικές και μορφολογικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με συγγενικά είδη.

Η μελέτη και παρατήρηση αυτών των ψαριών καθίσταται δύσκολη λόγω του τρόπου ζωής τους στα βάθη του ωκεανού. Ο περιορισμένος μας γνώση για τον κύκλο ζωής τους και η θέση τους σε σχέση με τα απειλούμενα είδη καθιστούν ανακαλύψεις όπως αυτή ακόμη πιο εντυπωσιακές.

Πηγή: tovima.gr