Το κολλαγόνο είναι μια ουσιώδης πρωτεΐνη που συμβάλλει στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος. Με την πάροδο του χρόνου, η παραγωγή κολλαγόνου από τον οργανισμό μας μειώνεται, αλλά η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών μπορεί να προάγει την παραγωγή του. Ορισμένα τρόφιμα που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ενδέχεται να ενισχύσουν τη δημιουργία κολλαγόνου, προσφέροντας έτσι νεανική και λαμπερή επιδερμίδα.
Η βιταμίνη C είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή κολλαγόνου. Ορισμένες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C περιλαμβάνουν τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια) και τις ντομάτες, οι οποίες είναι επίσης πηγή λυκοπενίου, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού. Αξιοσημείωτα είναι και τα μούρα, όπως οι φράουλες και τα βατόμουρα, που παρέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης C, καθώς και άλλα θρεπτικά συστατικά.
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το λάχανο, επίσης συμβάλλουν στην παραγωγή κολλαγόνου λόγω της χλωροφύλλης τους, η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η κατανάλωση φασολιών και ξηρών καρπών, όπως τα κάσιους, είναι επίσης επωφελής, καθώς περιέχουν αμινοξέα και μέταλλα, όπως ο χαλκός και ο ψευδάργυρος, τα οποία είναι σημαντικά για τη σύνθεση του κολλαγόνου.
Αναφορικά με την προέλευση των τροφών, το κοτόπουλο είναι πηγή διατροφικού κολλαγόνου, με τα μπούτια να περιέχουν περισσότερο κολλαγόνο σε σύγκριση με το στήθος. Οσον αφορά τα ψάρια, αν και περιέχουν κολλαγόνο, η ποσότητα μπορεί να είναι λιγότερη από άλλα μέρη του σώματος τους που δεν καταναλώνονται συνήθως.
Είναι γεγονός ότι κάποιοι ειδικοί αμφισβητούν την άμεση σύνδεση της κατανάλωσης κολλαγόνου με την υγεία του δέρματος. Σε ορισμένες μελέτες προβάλλεται η αναγκαιότητα για περισσότερη έρευνα, ενώ μια μετα-ανάλυση του 2023 υποδεικνύει ότι μια διατροφή πλούσια σε συγκεκριμένες τροφές μπορεί να προσφέρει θετικά αποτελέσματα στην υγεία του δέρματος.
Πηγή: tovima.gr