Ο τρόπος που ζούμε, η διατροφή μας, το άγχος, η δραστηριότητα και η ποιότητα του ύπνου συμβάλλουν σημαντικά στη διάρκεια της ζωής μας. Παρόλο που δεν μπορούμε να σταματήσουμε τον χρόνο, μπορούμε να επιβραδύνουμε τη διαδικασία της γήρανσης. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής σε συνδυασμό με παρεμβάσεις όπως οι ασκήσεις χαλάρωσης μπορεί να “αναστρέψουν” τη διαδικασία γήρανσης και να μειώσουν τη βιολογική ηλικία των γυναικών.
Στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε, συμμετείχαν έξι γυναίκες από 46 έως 65 ετών, οι οποίες παρακολούθησαν ένα πρόγραμμα οκτώ εβδομάδων που αφορούσε αλλαγές στη διατροφή, τον ύπνο και την άσκηση, με επιπλέον καθοδήγηση όσον αφορά τις τεχνικές χαλάρωσης και τις διατροφικές συνήθειες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εξετάσεις αίματος των πέντε συμμετεχουσών αποκάλυψαν μείωση της βιολογικής τους ηλικίας έως 11 χρόνια. Η μέση συμμετέχουσα εμφάνισε μείωση 4,6 ετών, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Aging.
Η βιολογική ηλικία αποτελεί μια ένδειξη της κατάστασης των κυττάρων μας, σε αντίθεση με την χρονολογική ηλικία, που μετρά απλά τα χρόνια που έχουμε ζήσει. Η βιολογική ηλικία, γνωστή και ως επιγενετική ηλικία, επηρεάζεται από περιβαλλοντικούς παράγοντες και τον τρόπο ζωής μας, ενώ μπορεί να υποδεικνύει την υγεία των κυττάρων μας. Οι αλλαγές στο επιγονιδίωμα, που επηρεάζουν τη γήρανση, μπορούν να είναι αναστρέψιμες.
Είναι ενδιαφέρον ότι καμία από τις συμμετέχουσες δεν ολοκλήρωσε όλες τις προσαρμογές καθημερινά, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τη βελτίωση στη βιολογική τους ηλικία. Στις γυναίκες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, παρατηρήθηκε ότι βελτιώθηκαν κατά μέσο όρο στο 82% του χρόνου που ακολούθησαν τις προτάσεις του προγράμματος.
Ένα από τα πιο σημαντικά συμπεράσματα είναι ότι το άγχος μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης. Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνιες ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη ή το άγχος συχνά είναι βιολογικά μεγαλύτερα από την πραγματική τους χρονολογική ηλικία. Για αυτό, είναι απαραίτητο να φροντίζουμε τον εαυτό μας από μέσα προς τα έξω, καθώς η γήρανση μπορεί να επιβραδυνθεί και οι αλλαγές προέρχονται από εμάς τους ίδιους.
Τελικά, έχετε τον πλήρη έλεγχο της ζωής σας και μπορείτε να εφαρμόσετε μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στις συνήθειές σας ώστε να βελτιώσετε την υγεία και τη ζωή σας στο σύνολό της. Πηγή: tovima.gr